Все по-често в последните години говорим за глобално затопляне и парников ефект. Все по-често в последните дни се убеждаваме, че повишените температури не са просто празно предупреждение от учените, а факт.

Бил Гейтс, Слънцето и как милиардерът планира да се справи с глобалното затопляне

Бил Гейтс иска да "скрие" Слънцето

Какво може да се обърка

Още една притеснителна за бъдещето на Земята прогноза дойде преди дни от CERES - система за изследване от Космоса. Според данните, анализирани от учени, сега планетата ни улавя двойно повече топлина, отколкото преди 14 години.

За да се установи това, се измерва колко енергия планетата поглъща под формата на слънчева светлина и колко от нея излъчва обратно в Космоса като инфрачервено лъчение. Разликата между входящата и изходящата енергия се нарича енергиен дисбаланс и именно той се е удвоил в последните 14 години. 

Снимка 536803

Източник: iStock

Учените от Изследователски център Langley към NASA са на мнение, че тази притеснителна тенденция се дължи както на естествени фактори, така и на човешката дейност. 

Нарастващата концентрация на парникови газове като въглероден диоксид и метан в земната атмосфера водят до задържане на повече топлина на планетата. Междувременно намаляващият размер на ледените покривки, причинен от повишаването на температурите, води до по-малко количество отразена входяща енергия.

Това са причините за дисбаланса, свързани с човешката дейност. А като природа причина се посочва естественият повтарящ се модел, наречен Тихоокеанско десетично колебание, свързан с редовни колебания в температурата на Тихия океан, предава Live Science.

Google Earth, таймлапс видеата и как сме променили планетата за 36 години

Как променихме планетата за 36 години

Отговорът е в над 24 милиона сателитни снимки

Така комбинацията от изброените фактори води до най-сериозния енергиен дисбаланс, който учените някога са наблюдавали. И прогнозата им за бъдещето не е никак оптимистична - ако тенденцията не сe обърне, вероятно ни очакват още по-високи температури и повишени нива на морета и океани.