Това, което знаем със сигурност, въпреки че няма как да се убедим, освен ако не полетим в Космоса, е, че Земята непрекъснато се върти около оста си

Earth's Black Box, черната кутия на Земята и какво знаем за необичайния проект

Черната кутия на Земята записва всичките ни грешки

Какво ще остане след Деня на страшния съд

Всеки ден на Земята се състои от 86 400 секунди, но въртенето й около оста не е равномерно. Затова в рамките на една година всеки ден има част от секундата повече или по-малко. Това се дължи на движението на ядрото на Земята, нейните океани, атмосферата, както и на гравитационното привличане на Луната.

А сега учени от Националната физическа лаборатория на Обединеното кралство установяват, че днес нашата планета се върти по-бързо, отколкото преди половин век. Това не е толкова необичайно явление, защото тази скорост варира през вековете. Например преди милион години се е завъртала 420 пъти, а сега го прави 365 за 12 месеца.

Снимка 558358

Източник: iStock

Но ако по-бързото въртене се запази като тенденция, може да е необходима "отрицателна скокна секунда" в атомния часовник. Той измерва времето изключително прецизно на базата на движение на електрони в атоми, охладени до абсолютната нула. И за да бъде винаги точен, на всеки 18 месеца от 1972 г. насам се добавят високосните секунди.

Досега обаче никога не е имало отрицателна високосна секунда (премахване на секунда от атомния часовник). С други думи - вместо да се вмъкне допълнителна секунда, за да позволим на Земята да настигне часовник, трябва да извадим секунда от атомната времева скала, за да я върнем в синхрон със Земята.

Снимка 558360

Източник: iStock

Затова и никога не е тествана система, която би могла да я добави. Идеята се появява миналата година, когато въртенето на Земята започва да се ускорява, но следва забавяне и средният ден през 2021 г. е с 0,39 милисекунди по-къс от този през 2020 г., предава Daily Mail.

Идеята на учените е да се избегне прекалено голямо разминаване между времето, измервано от атомните часовници, и астрономическото време. Скоростта на въртене на Земята се следи непрекъснато и понякога атомните часовници се спират за секунда, за да се върне синхронът.

Томас Песке, климатичните промени, Земята от Космоса и новото предупреждение на астронавтите

Предупреждението на един астронавт, видял Земята отдалече

Същият проблем, друга перспектива

Основното притеснение е, че интернет разчита на постоянния поток от време, измерван чрез атомни часовници. И когато липсва стабилно време, непрекъснатото подаване на информация може да се разпадне.