Атмосферата е слоестата обвивка на земното кълбо, съставена предимно от азот и кислород, която ни предпазва от вредното ултравиолетото лъчение. Замърсяването на планетата води до увеличаване на количеството въглероден диоксид в атмосферата.

В момента неговите нива са толкова високи, колкото не са били от 15 милиона години, през най-топлата част на плиоцена, сочи ново изследване. Тогава температурите на Земята са били с няколко градуса по-високи, а нивото на Световния океан - с около 20 метра.

Ако продължава да нараства със същите темпове, количеството въглероден диоксид в атмосферата след пет години ще е толкова голямо, колкото не е било никога в историята на човечеството. Това е естествената реакция на планетата в резултат на два века индустриална ера и огромно натрупване на парникови газове, смятат учените, цитирани от Guardian

Снимка 487966

Източник: iStock

Така получаваме поредното доказателство, че е от съществено значение да се вземат правилните мерки, за да се ограничи повишението на средногодишната температура в рамките на под два градуса в сравнение с предпромишлената ера. В противен случай, нищо добро не чака планетата ни.

Междувременно учени от Европейския център за средносрочни прогнози за времето ни информират за едно интересно явление в земната атмосфера - наличие на небесни вълни около планетата, които резонират, подобно на звуковите в една камбана. Така атмосферата трепти с определена честота.

Вълните във водата се получават от предаване на енергия. В небето също се движи енергия, произведена от атмосферното налягане, температурата, гравитацията и други фактори. Тя също създава вълни. Някои от тях имат дължина и от над 5000 километра. 

Луната, металните оксиди под повърхността й и как е възникнал естественият спътник на Земята

Луната не е това, което предполагахме

Изненада дори и за учените

Учените обясняват, че когато вълните пътуват във въздуха с правилната височина и скорост, те са в унисон с атмосферата и създават резонанс. Така се създават вибрации, които наподобяват звукови вълни. И се стига до заключението, че атмосферата наистина "звъни като камбана", предава Science Alert.