Щом настъпи пролетта, разнообразието от плодове и зеленчуци в магазините и по пазарите става все по-голямо. А през април всевластен господар стават зеленолистните.

Спанак и кейл - зеленчуците, които забавят процесите на стареене

Зеленчуците, които забавят стареенето

Млади по-дълго - отново с помощта на храната

Именно тях е важно да добавяме към поне едно от храненията за деня, за да се заредим с жизненост и енергия, но и да подсилим имунната си система.

Свежите зеленолистни зеленчуци изобилстват от ценни за организма нутриенти, включително витамини, минерали, антиоксиданти, флавоноиди. Набавяйки си достатъчно от тях, ще се почувстваме по-енергични, а пролетната умора дори няма и да усетим. Затова и сега сезонните плодове и зеленчуци са най-добрата храна, която може да дадем на тялото си.

Снимка 569346

Източник: iStock

През април можем да избираме от богатство от зелени салати, спанак, лапад, коприва, киселец, рукола, репички, пресен лук и чесън, моркови, картофи, кромид лук, земна ябълка и гъби.

Снимка 569509

Източник: iStock

А добавяйки и от сезонните подправки - магданоз, копър, джоджен, девесил, розмарин, самардала - ястията и салатите ни освен свежи, обогатени с презареждащи и пречистващи телата ни витамини, ще станат и още по-ароматни.

Йогуртът, плодовете, сирената, пълнозърнестата закуска и какво да ядем преди лягане, без да качваме килограми

Какво да похапваме преди лягане, но без да пълнеем

За здравословен сън, сит стомах и без угризения

За междинните хапвания пък чудесен избор са априлските плодове. С поне по един портокал, круша или ябълка на ден, със сигурност ще задържим доктора далеч от нас.