Преполиването е може би най-честата причина растенията, за които се грижим, да умират. Да, всеки прави грешки и се учи от опита си, но защо да не се поучим от опита на други, за да не съсипем любимите цветя, които внасят толкова много настроение у дома.

Домашните растения, въздухът вкъщи и наистина ли могат да го пречистват

Наистина ли цветята пречистват въздуха вкъщи

Много са ни красиви, но...

Всяко от тях има своите специфични нужди и вероятно ни е малко трудно да запомним кое колко често трябва да поливаме - особено ако бройката им е голяма. Някои са ежедневно жадни, а за други водата е необходимост по веднъж в седмицата, пък дори и в месеца.

Но, оказва се, важно е не само колко често поливаме цветята, а и как го правим. И преди да сбръчкаме вежди от недоумение уточняваме, че говорим за един метод, който няма как да не ни е познат, особено ако поне веднъж сме се грижили за орхидея.

Снимка 549963

Източник: iStock

Става дума за поливането, при което накисваме саксията в отделен съд с вода. На английски се използва терминът "bottom watering" ("наводняване на дъното") и все по-често можем да срещне препоръки именно за него.

Основният му плюс е доста съществен - когато потопим саксията в съд с вода за известен период от време, кореновата система на растенията си извлича толкова вода, колкото й е необходима.

Така знаем, че е добре напоено, а рискът от загниване се свежда до минимум, с което и този за развитие на мушици и други вредители. Не се отмиват и солите и полезните вещества, които се образуват на повърхността на почвата. Освен това кореновата система на растенията заздравява, защото расте право надолу, откъдето се захранва с вода. 

Важно е да знаем и кога е точният момент за поливане. Най-лесно е да разберем като вкараме пръст по вътрешния ръб на саксията. Ако не достигаме до влажна почва, значи е време. 

Препоръчително е за поливането да използваме филтрирана или дестилирана вода, защото в чешмяната има доста хлор, който не е много полезен за растенията. Но ако все пак изберем нея като по-лесен вариант, добре е да е престояла няколко дни.

Саксиите се оставят за около 10-15 минути в съда, пълен до половина с вода. След това отново проверяваме с пръст дали почвата се е овлажнила достатъчно и ако не е, оставяме за още не повече от половин час. 

Домашните растения, засиленият интерес към тях и как вреди на природата

Вредата от стайните растения, за която не сме се замисляли

Природата вкъщи срещу тази навън

Все пак, от Gardening Know How препоръчват веднъж в месеца да поливаме цветята и по старомодния начин - отгоре, за да отмием излишното количество соли.