Скъпи чанти, дрехи и обувки. Часовници, които струват колкото един апартамент. Бързи коли за шестцифрени суми. Всички тези вещи са доказателства за богатство. Но наистина богатите все по-често предпочитат да насочват състоянието си в други посоки.

Милионерите и милиардерите днес харчат повече от всякога за своята сигурност и неприкосновеност. С напредването на технологиите става все по-лесно някой да ги следи и шпионира. Например да прелети с дрон над имението им и да заснеме какво се случва в задния им двор от десетина декара.

Снимка 421293

Източник: iStock

Освен това, най-богатите предпочитат да харчат за образование и медицински грижи, защото когато са здрави и компетентни, те могат да печелят още повече. Така материалното отстъпва на заден план като отличителен белег на финансово състояние.

Това явление наричат "невидимо потребление" в ерата на масовото потребление. То започва да е все по-разпространено не само за милионерите и милиардерите, но и за средната класа, която се стреми към успех и благосъстояние. Изграждането на навици за харчене, както и трупането на културен капитал отстъпват пред безразсъдното пилеене на пари, пише Business Insider.

Опра Уинфри, Джеф Безос, Ралф Лорън и първите професии на милиардерите

Какво са работили милиардерите, когато са били на 20 и няколко

От дъното до върха

Именно образованието и общата култура могат да ни помогнат да се изкачваме все по-нагоре по социалната стълбица, за разлика от харченето за луксозни материални придобивки. А инвестицията в здравето ни със сигурност е най-добрата, която можем да направим.