В не толкова отдалечено, но слабо познато място в Азия, се намира един от най-старите градове в света - Самарканд, който и до днес да създава образи на приключения, изследвания и далечни мистерии.

Amirsoy - ски курортът в Узбекистан за повече от 100 милиона, но с лифт карти за по-малко от 10 долара

Ски курортът за повече от 100 милиона, но с лифт карти за по-малко от 10 долара

Ски дестинация, която си струва да посетим

Основан около 700 г. пр. н. е., той е един от най-древните, постоянно обитавани населени места, кръстопът на различни култури и център на обучение и търговия, особено във времето на разцвета на древния Път на коприната.

С разнообразните си забележителности като зашеметяващи джамии, мавзолеи и медресета (религиозни училища), Самарканд е и една от перлите в "триптиха" на историческите градове на Узбекистан, наред с Хива и Бухара - две други ключови спирки по Пътя на коприната.

Сред най-забележителните места на Самарканд е централният площад Регистан.

На него се намират едни от най-известните образци на ислямската архитектура или по-точно архитектурата на Тимуридите, наречени Медресе Улуг Бек, Медресе Шер Дор и Медресе Тила-Кари. Тези ислямски училища са построени между 15-ти и 17-ти век и перфектно представят какво е представлявал древният Път на коприната с неговите центрове за обучение и търговия.

Но още по-впечатляващ е некрополът Шах-и-Зинда - комплекс от мавзолея, обсипани с тюркоазени плочки, куполи и невероятни интериори и датиращи от XIV век. Всъщност с този период да свързани много от забележителностите в Узбекистан, тъй като това е времето, в което царува Тимур, най-известния владетел. Последното му място за почивка е Мавзолеят на Амир Темур, където той е погребан след смъртта си през 1405 г.

Снимка 642483

Източник: iStock

Според легендата пък, построяването на джамията Биби Ханъм в Самарканд е по поръчка на любимата жена на Тимур в чест на завръщането му у дома след дълго пътуване. Днес тя остава една от най-големите джамии в Централна Азия и може да посрещне около 10 000 вярващи наведнъж.

Освен архитектурата, узбекската кухня е другото нещо, на което си струва да се насладим, посещавайки страната. Националното ястие е plov, ястие с ориз, което се приготвя в голямо разнообразие от съставки.

Оbi non пък е вид хляб, прясно приготвен в глинена пещ, който може да се закупи от всеки щанд за сувенири. А ако сме любители на здравословната храна, не трябва да пропускаме achichuk - салата от домати с лук и нотка чили. Или пък manti, които представляват са кнедли, пълни с тиква или спанак.

Снимка 642482

Източник: iStock

Характерен за Самарканд местен деликатес е kurt. Това е тестена закуска със сушено сирене, направена от кисело, ферментирало мляко, добито от местни животни. Легендата разказва, че тя е била особено популярна сред пътниците по време на Пътя на коприната.

Един от най-добрите ресторанти в града, предлагащи традиционна узбекска храна, е Platan. Предлагайки големи порции, вино и прекрасен декор, това е идеалното място за незабравима вечеря в Самарканд.

Но нито едно посещение в Узбекистан не би било пълно, без да се насладим на древната чайна традиция. Традиционните чайни са все по-голяма рядкост, но все пак могат да се намерят такива, които предлагат автентично изживяване.

Рупкунд - мистериозното езеро с тъмна история

Рупкунд - мистериозното езеро с тъмна история

Високо в Хималаите

А ако не сме сигурни къде да отседнем, Самарканд предлага широка гама от подходящи места за настаняване, тъй като посреща международни посетители от хилядолетия. Освен големите международни вериги, като Hilton и Regency, има и редица бутикови малки хотели, близо до историческата част на града. Като Kosh Havuz например - модерен бутиков хотел, на пешеходно разстояние от основните забележителности.

Най-голямото международно летище в Узбекистан е в столицата Ташкент. Най-бързият влак пък е Afrosiyob Express, който отвежда пътниците до Самарканд само за два часа, информира CNN.