Близо до руското село Даргавс е разположен странен некропол, носещ зловещото име Градът на мъртвите.

Боди Гоуст: призрачният град на Калифорния

Призрачният град на Калифорния

Любопитна туристическа атракция

На пръв поглед мястото е дори приветливо - прилича на средновековно селище, осеяно с малки бели къщички, разположени на тревист хълм. Но ако човек се вгледа внимателно ще забележи, че мястото е безлюдно и изпълнено с мистериозна тишина.

Сгушен в безлюдно кътче на Кавказките планини, некрополът е едно от най-загадъчните места в Русия. Простиращ се на площ от 17 км, той е съставен от около 100 древни каменни крипти, датиращи отпреди около 500 години, в които се помещават тела на мъртви хора. Намира се на територията на Република Северна Осетия-Алания.

В тези своеобразни жилища предците на живеещите в долината осетинци са погребвали своите близки, заедно с вещите им. Всяка крипта е била предназначена за семейство или клан, където са погребвани всички членове. Вътре все още могат да се видят черепи и кости. Смята се дори, че когато усещал, че краят му наближава, последният член на семейството влизал доброволно в семейната крипта и е чакал смъртта си. Оттам идва и поверието на местните жители, че тези, който влезле в погребалното място, няма да се върне.

Снимка 619521

Източник: iStock

В някои от гробниците са открити структури, наподобяващи лодки. Никой не знае защо дървените конструкции са били поставени там, тъй като наоколо не е имало плавателни водни басейни. Една от теориите твърди, че хората са вярвали, че мъртвите трябва да прекосят река, за да достигнат до рая.

На някои места се забелязват и кладенци. Местните легенди разказват, че след като погребвали близките си, осетинците пускали монета в кладенеца. Ако монетата попадала на камък на дъното, това означавало, че душата на почиващия е достигнала рая.

Снимка 619522

Източник: iStock

И въпреки многото предания, които се носят около произхода и значението на мястото, историците смятат, че жилищата са построени по време на чумната епидемия между XVI и XVIII в., обхванала близкото село. В тях са изолирани засегнатите от болестта. Съобщава се дори, че болните доброволно се подлагали на карантина, за да се предотврати разпространението на епидемията.

Криптите са построени в древен нахски стил. По-големите от тях се отличават с оребрени извити покриви и заострен връх, а по-малките са с плосък покроив. Стените са изградени от каменни блокове, вероятно споени с варовик. Най-високите гробници достигат от два до четири етажа.

В задната част на комплекса се издига кула, за която се твърди, че е построена, за да бди над почиващите души.

7 забележителни исторически обекта, които вече трудно може да посетим

7 забележителни исторически обекта, които вече трудно може да посетим

Защо се стигна до ограниченията и забраните

Въпреки че пътят до мястото е неудобен и сравнително опасен, може да се стигне до него с автомобил, пише Stars Insider. Посетителите имат възможност да се изкачат до върха на наблюдателната кула и да разгледат някои от криптите, въпреки че повечето са постоянно затворени. И да зърнат някои от зловещите скелети.