Повечето големи автомобилни производители отдавна заявиха смелите си планове, че до 2030 г. ще произвеждам само и единствено електрически автомобили.

Автомобилна икона, най-лудият Mercedes 190 и колко струва сега моделът, тунингован от Cosworth и AMG

Историята на една автомобилна легенда: Mercedes 190E 2.5-16 Evo II

От версията 190Е 2.5-16 Еvo II са произведени само 500 бройки

Mercedes-Benz също бяха сред тях, но се оказва, че бият отбои. Поне засега. В съобщение до инвеститорите от компанията обявиха, че до 2030 г. продажбите на изцяло електрически и хибридни автомобили ще оформят около 50% от общите продажби на Mercedes.

От Reuters припомнят, че през 2021 г. от компанията си поставиха за цел тези 50% да бъдат постигнати до 2025 г. Това означава, че ще видим поне петгодишно отлагане за постигането на тези цели.

В съобщението от Mercedes-Benz се казва, че геополитическата обстановка може да повлияе сериозно на преминаването към напълно електрическа гама. Като визират конфликта в Близкия Изток и войната между Украйна и Русия.

От компанията твърдят, че тези и други фактори могат да повлияят негативно върху производството и доставката на различни материали. От Mercedes обещават, че няма да изневерят на себе си и ще продължат да произвеждат най-желаните автомобили.

Също така ще са стратегически фокусирани и тактически гъвкави в предприемането на необходимите стъпки, за да произвеждат само електромобили. А и в крайна сметка клиентите и пазарът ще определят темпото на тази трансформация. Затова и Mercedes-Benz ще продължи да предлага на клиентите си това, от което имат нужда - било то изцяло електрически автомобили, било то хибриди - и през следващото десетилетие.

Тест драйв, Mercedes EQE 43 AMG и защо животът е твърде кратък за разумни коли

Mercedes EQE 43 AMG идва тогава, когато разумът си тръгва

Разточителство, мега лукс и няколко прекалено големи дисплея са в основата на този електрически джип

От компанията поясняват, че са задали тона на електрификация с разработването на две нови платформи, като през 2025 г. ще бъде показан и изцяло електрическият Mercedes CLA. След тази новина акциите на Mercedes-Benz скочиха с 5.9%, пише InsideEVs.