Ню Йорк е градът-мечта за мнозина със своята космополитност и пъстрота, традиции и авангардна култура. Но мегаполисът, колкото и да е примамлив, толкова е и, оказва се, несигурно място за живот. А причината за това е съвсем неочаквана - градът бавно, но сигурно потъва.

Resonance, Лондон, Париж, Ню Йорк и класацията им за най-добрите градове в света 2023 г.

Най-добрите градове в света за 2023 г.

Къде си струва да живеем

Поредица от изследвания в последните десетилетия установяват тревожната тенденция. Според тях Ню Йорк потъва средно с около един-два милиметра всяка година - нещо, което води до опасност от покачване на морското равнище и последващи наводнения.

А още по-тревожно е, че някои райони на мегаполиса се потапят с двойно по-висока скорост.

Това се случва от една страна заради изключителната тежест на внушителните сгради в града, а от друга - заради промените в климата и по-специално глобалното затопляне.

Снимка 618983

Източник: iStock

В резултат на рекордно високите температури на океана и топенето на ледниците в последните години, нивото морското равнище постоянно се покачва. При това със скорост около два пъти спрямо средната за света. Водата, която обгражда Ню Йорк, се е повишила с около 22 см от 1950 г. насам.

Вследствие на това големите наводнения, предизвикани от бури, се предвижда да бъдат до четири пъти по-чести към края на века. А това изправя 8,4-милионното население на града пред реална и голяма опасност, пишат изследователи в последно проучване, публикувано в списание Earth Future.

Снимка 618984

Източник: iStock

Всъщност рисковете, пред които е изправен Ню Йорк, ще засегнат и много други крайбрежни градове по света. Комбинацията от тектонично и антропогенно потъване, покачването на морското равнище и нарастващата интензивност на ураганите предполага все по-засилващи се проблеми по крайбрежните зони, предупреждават още авторите на проучването.

През 2012 г. Ню Йорк бе ударен от урагана Санди, който наводни части от метрото и причини редица щети, включително спиране на тока. Той бе последван от урагана Айда през 2021 г., който доведе дори до смъртта на хора. Учените са единодушни, че интензивността на природните явления е заради ефектите на глобалното затопляне, пише The Guardian.

Снимка 618981

Източник: iStock

Що се отнася до инфраструктура на Ню Йорк, изчислено е, че емблематични сгради като Емпайър Стейт Билдинг и Крайслер Билдинг тежат общо почти 0,8 трилиона килограма, което е еквивалентно на теглото на близо 140 милиона слона. Въпреки че много от най-големите сгради са разположени върху солидни скали, като например шисти, има и смес от пясъци и глини, които лесно се повлияват от голямата тежест.

"Колкото по-мека е почвата, толкова повече натиск има от сградите. Не е грешка, че са построени толкова мащабни сгради в Ню Йорк, но просто трябва се взима предвид факта, че всеки строеж буквално натиска още и още земята", казва Том Парсънс, геофизик в Геоложката служба на САЩ, който ръководи новото изследване.

Глобална температура, изменение на климата и тревожната прогноза за затопляне през 2023 г.

Тревожната прогноза за температурите през 2023 г.

По-топла или по-студена година ни очаква

Затова Парсънс предупреждава, че в Ню Йорк и други крайбрежни градове трябва да вземат нужните мерки в бъдеще. Защото ако основите на сградите са често излагани на морска вода, вследствие от наводненията, може да се стигне да корозия на стоманата и дестабилизиране на строежите.