Ноктите на ръцете ни служат за най-разнообразни дейности - от свиренето на китара, през почесването до използването им за платно и израз на артистичния ни потенциал. Но тези функции не изглеждат достатъчно съществени, за да оправдаят съществуването на ноктите.

Ноктите служат за опора на върховете на широките ни пръсти, като ни придават по-голяма чувствителност и здравина на хвата. Когато докосваме нещо с пръст, нокътят със своята твърдост осигурява противоположна сила и чувствителността на пръста ни се повишава.

Снимка 422493

Източник: iStock

Ноктите ни позволяват прецизно да хващаме дребни неща, което би било невъзможно да се случи само с пръсти.

Ноктите са изградени от няколко слоя мъртви клетки, изпълнени с кератин - същото вещество, от което е изградена косата ни, както и перата на птиците и копитата на животните. Кератинът е вид белтък, който притежава едновременно твърдост и известна гъвкавост и предпазва пръстите ни от наранявания.

Снимка 422492

Източник: iStock

Приматите, сред които са лемурите и маймуните, също имат широки пръсти и нокти, които приличат на човешките и силно се различават от острите нокти на останалите животни, например котешките. Това им помага да се държат здраво за клоните, да се катерят и да хващат различни обекти, а на нас - за използването на инструменти.

Ноктите може да издават и здравословното ни състояние. Лекарите понякога ги използват, за да поставят диагноза. Например, ако при притискане на нокътя и отпускането му, той не възстанови бързо характерния си розов цвят, това означава, че има загуба на кръв.