Напоследък все по-често говорим за вредата, която нанасяме на природата, с храната, която консумираме. Някои подкрепят крайното твърдение, че трябва да преминем изцяло на растителна диета, за да не вредим на околната среда. А със сигурност всички сме чували, че месото е най-големият замърсител.
И всичко идва от начина на отглеждане на животните, който сериозно замърсява въздуха. А сега на прицел са яйцата, които също са животински продукт и скоро може да намерят своята интересна алтернатива - точно както "изкуственото месо", създадено в лабораторни условия от растителен протеин.
Изследователи във Финландия успяват да създадат овалбумин (основният протеин в яйчния белтък) от Trichoderma reesei - вид гъбички. Крайният продукт носи името Tr-OVA и може да се превърне в устойчив заместител на белтъка от пилешко яйце на прах, широко използвана съставка в хранителната индустрия.
Източник: iStock
Учените пресмятат, че масовата употреба на Tr-OVA може почти да неутрализира необходимостта от специални пространства за отглеждане на птиците с до 90%, а праниковите газове от този процес - с до 55%. Освен това, масовото отглеждане на птици често води до огнища на зоонозни заболявания, откъдето тръгват и редица човешки патогени.
Основното предимство на този веган заместител пред авкафабата (разбъркана на пяна вода от сварен нахут) е, че той поддържа постоянна форма. А протеинът от гъбички от 2020 г. се използва за производството на веган сирена и сладоледи и очевидно по-широката му употреба тепърва ще навлиза, предава Daily Mail.