Варените яйца неведнъж са ни спасявали в моменти на глад, когато нямаме и нищо друго под ръка. Освен че са хранителни и полезни, от тях можем да извлечем още една полза. Е, не за самите нас, а за любимите ни домашни растения.

Черупките от яйца, костите ни и за какво могат да бъдат полезни

Могат ли яйчените черупки да ни лекуват

Мнението на учени

Вероятно и ние, както повечето хора, лекомислено изсипваме в мивката водата, в която току-що сме си сварили яйцата. А много лесни "направи си сам трикове", които откриваме в интернет, определят това като груба грешка. Защото вместо в канала, тази вода трябва да отиде в саксиите.

Черупките на яйцата са много богати на калций и протеини, както и на минералите стронций, флуорид, магнезий и селен. Известно количество от тях се отделя във водата, в която ги варим. Затова от нея става перфектна течност за наторяване на стайните ни растения.

Снимка 511481

Източник: iStock

Те обичай калция, защото той им помага за регулирането на киселинността на почвата, което води и до по-успешното усвояване на полезните за тях вещества, предава CooKist.

Алое вера, сансевиера и пет растения за спалнята

Пет растения за спалнята

За по-добър въздух и сън

Това, което трябва да направим, е да запазим водата, в която са се варили яйцата, и да я оставим да се охлади на стайна температура. След това внимателно сипваме по малко в саксиите на растенията, като се съобразяваме с техните нужди от поливане. Можем да повтаряме това действие веднъж в седмицата или в месеца.