Независимо дали приготвяме някакъв сладкиш, или ни трябват яйца за панировка, една от най-разпространените техники за чупенето на яйцето е да използваме ръба на купата.
Счупването на яйцата на ръба на купата може да е популярен метод, но има своите недостатъци. Според Reader's Digest по този начин се увеличава риска малки парченца черупки да попаднат в купата. Защо?
Първо (и най-очевидно), защото счупваме яйцето точно над купата, така че ако го ударим с по-голяма сила и то се разбие, там ще паднат всички парчета черупка.
Източник: iStock
Когато счупим яйцето върху равна повърхност, като плот, вътрешната мембрана (тънката люспа) остава непокътната, което ни помага да задържим малките парчета върху самата черупка и да оставим само яйцето да попадне в нашата купа.
Ако не получим добра пукнатина с първия удар и опитаме отново, прекалено много разтрошаваме черупката и когато се опитаме да я отворим, за да падне яйцето, всъщност я раздърпваме. Така в купата попадат малки парченца от черупката с всичките им бактерии, които влизат в контакт с жълтъците и белтъците.
Всъщност най-добрият метод е да използваме равна повърхност и да приложим правилното количество сила към "екватора на яйцата" или центъра на яйцето, за да получим добро и чисто разчупване.