Със сигурност ни е омръзнало от всички кабели и зарядни, нужни ни за все повече джаджи в ежедневието. Зареждаме си телефона, зареждаме таблета, часовника, четката за зъби, слушалките и какво ли още не...

Realme MagDart, MagSafe, Apple и новата екосистема от джаджи за безжично зареждане

Китайската Realme създаде MagSafe алтернатива за Android

Кои телефони ще могат да се възползват

Именно затова безжичните зарядни станции стават все по-популярни в последните години, а и все повече технологични устройства поддържат тази технология за зареждане. Но със сигурност ни се иска още нещо да се промени. Може би учените от Университета в Токио са ни прочели мислите.

Преди дни те представиха прототип на стая за безжично зареждане, в която всички налични устройства могат да повишат заряда на батерията си, без да е необходимо да са включени в контакта.

Учените използват технология, с която цялата стая се превръща в безжична зарядна станция - чрез електромагнитни полета, генерирани от електрически токове. 

Идеята не е нова и се ражда още в главата на Никола Тесла, който иска да създаде електромагнитна вълна, която да обикаля света, а хората да я превръщат в електроенергия чрез магнитна индукция. Но пък подценява загубата на мощност, породена от големите разстояния.

Днес японските изследователи създават стая 3х3х2 метра, в която подът, таванът и стените са покрити с кондензатори с корпус от алуминиева ламарина. Те предават електрическия ток и генерират магнитно поле в цялото помещение. 

Устройствата, които искаме да заредим безжично, трябва да бъдат оборудвани с малки приемници с намотки, които превръщат магнитното поле в електроенергия. Учените демонстрират зареждане на телефон и пускане на лампата и вентилатора чрез захранване от безжичната технология.

Според тях, ефективността на магнитното поле е около 50% в 98% от стаята. А за да покрият загубите, те създават и второ магнитно поле, предназначено да покрива мъртвите точки. Така двете полета се компенсират, а посоките им се променят, което създава променлив ток като в контакта, предава ABC Net.

Xiaomi Mi 100W Wireles Charging Stand и колко мощна е новата безжична подложка за зареждане

Xiaomi представи супербързо безжично зарядно със 100W

Иновациите на компанията не спират

Разбира се, няма как да не си зададем логичния въпрос дали е безопасно за нашето здраве да пребиваваме в подобна стая с магнитни полета. Изследователите тестват колко енергия е потенциално погълната от тъканите, но засега не може да се даде категоричен отговор дали технологията е безопасна. А със сигурност в бъдеще ще търпи развитие.