Синята светлина, която излъчват всички дисплеи на електронни устройства, е вредна не само за зрението, но може да обърка съня ни, както и да предизвика редица други проблеми, като хиперактивност при децата, например.

Но вероятно не сме се замисляли, че не само очите ни страдат, като сме цял ден пред компютъра и телефона, а и кожата на лицето.

Според Алис Мур, специалист по грижа за кожата, цитирана от Cover Media, синята светлина допринася за появата на хиперпигментация, позната още като фотостареене.

Снимка 495186

Източник: iStock

Най-често то се появява при прекомерно излагане на слънчева светлина, но и лъчението от мониторите оказва подобен негативен ефект върху лицето. Той се изразява не само в тъмни петна, но и във фини линии и бръчки.

Освен това, дългото време, в което сме изложени на синя светлина, обърква вътрешния часовник на организма и това често води до нарушено производство на мелатонин и проблеми със съня. А именно той е на ефикасното средство за поддържане на младежкия вид на кожата.

Неправилната стойка пред компютъра или със смартфона в ръка и продължителното гледане надолу могат да намалят и лимфния поток към лицето ни. Именно той ни помага да се освободим от излишните течности и вредните токсини. Затова е възможно да изглеждаме подпухнали. А за да предотвратим този нежелан ефект, е препоръчително да правим нежен масаж на лицето си всеки ден.

Маскнето, двойното почистване на лицето и защо е най-добрият метод за почистване на кожата

Ритуалът на гейшите, който всички да ползваме

По-лесено, отколкото си мислим

Добре е да нанасяме и продукт, съдържащ антиоксиданти, каквито са витамините С и Е. Те предпазват кожата от стареене и поддържат младежкия й вид. Но няма по-добър съвет от този да ограничим времето пред мониторите, поне доколкото това е възможно.