Нямаме и миг спокойствие от работни и лични ангажименти, а времето лети някак неусетно. Ако това ни се случва постоянно, доста вероятно е да не знаем как да контролираме ежедневието си и да разпределяме времето така, че да стига за всичко. 24 часа не са малко, ако не допускаме една доста често срещана грешка.

Взираме се в монитора, с едната ръка пишем на клавиатурата, с другата хапваме набързо обяда си, като междувременно хвърляме по един поглед на съобщенията на телефона си. След един час нито сме се наяли, нито сме свършили някаква съществена работа. И от този multitasking май особена полза няма.

Снимка 407431

Източник: iStock

Стремим се да бъдем мултифункционални в желанието си да отхвърлим повече задачи в рамките на деня. Но когато дойде неговият край, осъзнаваме, че това не е правилният подход.

Да правим две неща едновременно ни отнема около 30% повече време, отколкото първо да свършим едното, а после - другото. А и шансът за грешки е двойно по-голям. А те водят до необходимостта от допълнително време за поправянето им, пише BBC.

Вместо това трябва да се научим да приоритизираме ангажиментите си по важност и да ги завършваме един по един.

Снимка 407437

Източник: iStock

В днешното технологично време е доста вероятно и да използваме смартфона си за всичко друго, но не и за телефонни разговори. А именно с тях можем да спестим също около 30% от времето си, което принципно прекарваме в писане на имейли и текстови съобщения.

Мedia multitasking, използването на няколко устройства едновременно и как ни вреди

Защо не трябва да ползваме телефона, докато гледаме телевизия

Как ни вредят многото устройства

За да вкараме ред в графика и мислите си, трябва всеки ден да отделяме онези 10 минути, в които да не правим нищо. Да, за това време вероятно може да се оправим за работа, създаването на тази рутина ще ни донесе едно спокойствие, с което да посрещнем и да се справим с всички предизвикателства.