Добре известен факт е, че всички големи автомобилни производители са насочили вниманието си към електрифицирането на моделите си.

Volvo, електромобилите и колко нови модела на ток да очакваме от шведската компания

Ще спази ли Volvo амбициозното си обещание

Пълна газ към следващата ера при автомобилите

Като цяло все още не е дошъл краят на двигателите с вътрешно горене, но тенденцията показва, че и това ще се случи в бъдеще. Една крачка в тази посока направиха от Volvo, обявявайки, че спират производството на дизелови двигатели.

От компанията казват, че последната кола с дизелов двигател трябва да бъде произведена в началото на 2024 г. Смелите планове на Volvo са до 2030 г. да продават само изцяло електрически автомобили, а до 2040 г. да се превърнат в климатично неутрална компания.

Тази новина не ни изненадва кой знае колко, защото през миналата година шведският автомобилен производител заяви, че спира разработването на двигатели с вътрешно горене

"Електрическите агрегати са нашето бъдеще и превъзхождат двигателите с вътрешно горене: те генерират по-малко шум, по-малко вибрации, по-малко разходи за обслужване за нашите клиенти и нулеви емисии", казва главният изпълнителен директор на Volvo Джим Роуън.

Той допълва, че целият фокус на компанията е хвърлен върху създаването на първокласни електромобили, предоставящи всичко, което един човек очаква от Volvo. От компанията казват още, че пазарът се променя бързо, нуждите на хората също, а и трябва да се мисли за природата.

Volvo Energy - нов живот за изпозлваните батерии на електромобилите

Volvo вдъхва нов живот на използваните батерии

Умен ход от страна на шведската компания

Отбелязват факта, че преди само четири години колите с дизелови двигатели са били сред най-добре продаваните им в Европа. "По-малкото дизелови автомобили по улиците също има положителен ефект върху качеството на градския въздух; докато дизелите отделят по-малко CO2 от бензиновите двигатели, те отделят повече газове като азотен оксид (NOx), които имат неблагоприятен ефект върху качеството на въздуха, особено в населените места", разясняват от Volvo.