Volvo e един от автомобилните производители, които преди време се зарекоха да преминат изцяло към модели на ток в рамките на настоящото десетилетие, припомня автомобилното издание Motor1. По тази причина шведската компания прави значителни инвестиции за разработването на нови електрически модели и адаптирането на част от заводите си в съоръжения за производство на модели без двигатели с вътрешно горене.

Сега става ясно, че на път са цели шест нови модела на ток, които трябва да се появят в следващите три години. Информацията идва от агенция Reuters, които пък цитират "двама добрe запознати с плановете на Volvo души", вероятно намеквайки за вътрешен на компанията източник.

Според данните Volvo ще модифицира цялата си настояща гама, в това число SUV, седан и комби моделите в електромобили, а като допълнение ще представят и изцяло нов електрически ван за китайския пазар. В Австралия пък Volvo ще премине към изцяло електрическа гама още през 2026 г.

Снимка 605565

Източник: Volvo

По-рано през годината Volvo обяви, че планира да лансира семеен ван в Азия. Интересното в случая е, че шведите никога не са имали такъв тип автомобил в гамата си, а според информацията възнамеряват да базират новия си модел на футуристичния модел Zeekr 009, който дебютира в края на миналата година.

Припомняме, че китайският концерн Geely е собственик на Volvo и Zeekr, което ще направи такъв проект възможен. Идеята на Volvo е да се възползва от вече съществуваща архитектура, като дизайнерите ще се концентрират върху купето и интериора, за да се впише новият миниван в актуалния дизайнерски език на компанията.

Снимка 605567

Източник: Volvo

Друг интересен ход от страна на Volvo е решението да се изместят процесите по разработка на бъдещите седани и на въпросния ван с три реда седалки в Шанхай, се казва още в доклада на Ройтерс, цитиран от Motor1.

По непотвърдена информация два от моделите, които ще претърпят трансформация и ще се превърнат в електромобили, са SUV автомобилите XC90 и XC60. Вероятно същото можем да очакваме и за седаните S60 и S90, както и за техните комби версии V60 и V90.

Снимка 605566

Източник: Volvo

Най-новият модел на Volvo е eлектрическият 7-местен ЕX90 (на снимките), който дебютира на CES - изложението за потребителска електроника в Лас Вегас, в първите дни на януари. Джипът се задвижва от два електромотора с обща мощност от 496 к.с. и 910 Нм максимален въртящ момент.

Литиево-йонната му батерия е с капацитет от 111 кВч и осигурява достатъчно електроенергия за изминаването на близо 500 км с едно зареждане. В момента американските фенове на Volvo могат да направят предварителна поръчка за EX90, макар че официалната цена на модела все още не е известна.