Спокойно може да се каже, че употребата на вода с добавен хлорофил е една от най-актуалните тенденции в здравословните напитки в момента. Дори ако надникнем в актуални платформи като TikTok, може да установим, че хаштагът "хлорофил" има над 550.7 милиона гледания.

Хлорофил, хлорофилин, имунна система, причистване на кръвта и още ползи от зеления пигмент за хората

Няколко ползи от хлорофила

За нас, хората, не за растенията

И не само това. Според доклад на Pinterest Predicts 2023, основан на данни от търсенето в сайта, се оказва, че все по-голям е интересът към хлорофила. И по-точно търсенето на "ползите от хлорофилната вода" е нараснало с цели 35%.

Но какво точно представлява хлорофилната вода. Хлорофилът се намира в почти всички фотосинтезиращи организми като растения, бактерии и водорасли. Той е пигментът, който придава на растенията техния зелен цвят, а самите растения го използват, за да улавят светлината, необходима за процеса на фотосинтеза.

Снимка 608699

Източник: iStock

Човек може да го набави за организма си, ядейки зеленчуци - особено спанак, зеле и зелен фасул. Ако обаче не консумира достатъчно от тях в ежедневието си, то добавките с хлорофилна вода могат да бъдат от полза. И макар че са нужни още изследвания за ползите от това, все пак има някои установени предимства, уточняват от Eat this Not That.

Силен антиоксидант

Според Antioxidants, списание, публикувано от Националната библиотека по медицина, антиоксидантните свойства на хлорофила означават, че той може да забави "окислителното увреждане на клетките", причинено от свободните радикали. Наличието на свободни радикали води до по-бързо стареене и по-висок риск от хронични заболявания. А именно балансът между антиоксиданти и свободни радикали е този, който помага да поддържаме тялото си под контрол.

Ползи за кожата

вероятно това е основната причина консумирането на вода с хлорофил да бъде нещо толкова популярно в социалните мрежи сред по-младите хора.

Снимка 608701

Източник: iStock

Не само антиоксидантните, но и антимикробните ефекти на водата я правят страхотна напитка за подобряване на външния вид. Те не само са добър съюзник в борбата със стареенето на кожата, но и за заличаване на фини линии, бръчки, сухи петна.

А антимикробните ползи от хлорофилната вода се свързват с намаляване на кожни проблеми като акнето.

Неприятнa миризма на тялото

Интересното е, че хлорофилът може да действа като естествен дезодорант при някои хора, независимо, че се приема през устата.

Лимоните, лимоновият детокс, как да го направим и за какво помага

Нуждаем ли се от лимонов детокс

Плюсове и минуси

Например, може да помогне на страдащите от триметиламинурия - медицинско състояние, при което човешкото тяло не е в състояние правилно да преобразува органичното съединени триметиламин (TMA) в триметиламин N-оксид (TMAO), което води до телесна миризма, подобна на риба. Проучване, публикувано в Life Sciences, установява, че ежедневната консумация на водоразтворимата форма на хлорофила може да помагне за повишаване нивата на TMAO, което пък намалява неприятната миризма на тялото.