Идеята за по-специални специализирани магазини за месо Vivenda се ражда преди повече от 20 години. Целта е само една - да се промени културата на хранене на българина. И малко по малко, идеята започва да расте и да се развива. С времето се появяват два такива магазина, а сега вече има и трети.
И също както се случва с много други идеи, отново времето и спечеленото с него доверие на хората превръща Vivenda в едни от водещите вносители на месо от висок клас от ферми, пръснати по целия свят. Същите, които най-добрите ресторанти по света и у нас използват в кухните си.
Източник: Lifestyle
Кратък наръчник за месото
В новия магазин на софийската улица "Оборище" ще открием същата богата гама (както в другите два магазина) птици, говеждо, млечно телешко, свинско, агнешко и дивеч - всичките от животни отгледани на свобода, по естествени методики и без хормон за растеж. Vivenda работят с ферми, които имат дългогодишни утвърдени традиции и норми в животновъдството. Казват, че лично са ги посетили, за да проследят сами целия цикъл на отглеждане на животните - от раждането до транспорта до тях в България.
С част от доставеното им месо те разработват и серия продукти от мляно месо, които произвеждат по оригинални или авторски рецепти. Сами правят и заготовките за стековете от говеждо и млечно телешко месо, разфасовките от свинско и птиче месо, наденичките и млените меса.
За да се ориентираме в магазина, продуктите са категоризирани първо според вида месо, а след това според произход, порода, начин на хранене, начин на живот, степен на мраморираност (за говеждото) и др.
Източник: Lifestyle
И макар за Vivenda от най-голямо значение да е месото, а не държавата производител, тук имат някои фаворити, които с основание са заслужили признание от цял свят. Това са Япония и САЩ - за говеждото месо, Франция - за птиците, и Иберийският полуостров - за свинското. Затова и на "Оборище" има говеждо блек ангъс от Небраска, иберийско прасе от Испания и Португалия, японското телешко кобе или пилешко от Брес.
Но перлата в короната са деликатесите ни от 100% Iberico de bellota, както и френските колбаси със сертификат Label Rouge.
Да опитаме на място
На "Оборище" пък всеки ден приготвят и ястия по авторски рецепти. В зимния сезон се залага на свински ребърца Baby Back Ribs със земна ябълка, сини сливи, червено вино и мащерка или бавно печен говежди брискет, глазиран с мескит.
Източник: Lifestyle
И за да затворят кръга, освен на месото, от Vivenda акцентират и на богата селекция от подправки, сосове и маринати. Защото: "Месото е основата, върху която изграждаме обяда или вечерята, но има нужда от продукти, които да подчертаят неговите качества и вкус."
Източник: Lifestyle
Ръчно ковани стоманени и медни съдове Ruffoni и камадо барбекюта и съдове Big Green Egg
Затова във Vivenda ще намерим сол Maldon, пушен пипер La Chinata, олио и зехтин Sabatino Tartufi от Умбрия и американските маринати, сосове и конфитюри на Stonewall Kitchen.
Тук ще открием и италиански трюфели и маслинови масла, сирена от семейни бутикови мандри, между които Antica Cascina от Романа и английските класики стилтън и чедър.
Vivenda е на ул. "Оборище" 13