В сезона на отпуските сме, но лятото не е единственото време, в което се нуждаем от почивка - особено ако водим забързан начин на живот и все сме под стрес. Доста често обаче заради многобройните задължения нямаме време или пък умишлено пренебрегваме сигналите, които тялото ни дава. А то знае най-добре от какво има нужда.

Хроничният стрес ни разболява - ежедневните навици, с които да спрем това

Хроничният стрес ни разболява - ежедневните навици, с които да спрем това

Необходимото противодействие

Организмът отговаря на стресa по много и различни начини. Но когато той е устойчива величина в нашия живот, сякаш спираме да обръщаме внимание на признаците, че е време да натиснем спирачката и да си дадем почивка поне за малко. И ако това продължи прекалено дълго, може да стигнем до сериозни увреждания на физическото и психичното ни здраве. Затова е важно да разпознаваме следните знаци и да им отговаряме адекватно.

Емоционални промени

Ако не сме си взимали скоро почивка (а наистина имаме нужда от нея), вероятно ще забележим, че сме станали по-емоционални, меним настроението си често и редовно изпитваме тревожност, макар и без основателна причина. 

Доста е възможно да имаме и непрекъснато повтарящи се мисли, да не можем да се концентрираме и често да забравяме разни неща. Друг признак е изчезване на удоволствието от дейности, които преди това сa ни били любими - като четене или гледане на сериали например. Чувстваме се апатични и ни е трудно да взимаме решения.

Снимка 669210

Източник: iStock

Трудни взаимоотношения

Не говорим само за тези в личен план, а за цялостни трудности в общуването с хората около нас. Ако предпочитаме да го избягваме и могат да ни подразнят дори с една-две думи, значи вероятно сме на крачка от бърнаута и е добре веднагa да си дадем почивка. Същото важи и ако изведнъж започваме да искаме да прекарваме все повече време сами и да се чувстваме сякаш всички ни напрягат.

Проблеми със стомаха и съня

Стресът се отразява негативно не само на мозъка, но и на храносмилателната система. Както знаем, червата и мозъкът са пряко свързани и емоциите им влияят директно. Затова когато сме под голямо напрежение за дълъг период от време може да започнем да изпитваме храносмилателни проблеми, запек, диария, промяна в апетита или в теглото.

По отношение на съня има два сценария - може да спим добре, но на сутринта да се будим все така уморени. Другият е да имаме проблеми като трудно заспиване или често събуждане, които да ни пречат да си починем качествено. И в двата случая се нуждаем от повече време за почивка.

Снимка 669208

Източник: iStock

Често боледуване

Имунната система също е пряко потърпевша от хроничния стрес. Затова ако напоследък ни се случва да боледувамe по-често, отколкото обичайно, вероятно вече знаем причината. 

Защо имаме нужда от почивка

Стресът и начинът, по който тялото ни реагира не него, могат да бъдат полезни само в определени ситуации и за кратък период от време. Но ако това продължи прекалено дълго, негативите за организма са много.

Когато се активира режимът "бий се или бягай", започва отделянето на кортизол и адреналин. Кортизолът пък води до отделянето на глюкоза в кръвта, защото тя ни дава енергията, от която сe нуждаем, за да можем да се справим с рискованата ситуация. Междувременно пък нивата на инсулин падат, кръвоносните съдове се стесняват. И ако тези промени продължават непрекъснато с месеци, това може да доведе до редица здравословни проблеми, пояснява Time.

Снимка 669209

Източник: iStock

Според различни изследвания, хроничният стрес се свързва със сърдечно-съдови заболявания, хипертония, диабет тип 2 и артрит. Освен това може да доведе до повишаване на теглото. А повишаването на нивата на кръвна захар заради кортизола влияе на инсулина и това може да е причина за натрупване на мазнини в областта на корема или килограми като цяло. Освен това се стига до разграждане на мускулна маса, което води до забавяне на метаболизма.

Хроничният стрес и вредните храни - какви промени се случват в мозъка

Как стресът променя начина, по който възприемаме храната

Защо ядем без насита

Всичко, изброено дотук, е достатъчно основателна причина да си взимаме почивка винаги, когато усетим, че имаме нужда от нея. И не е задължително това да бъде цяла седмица, понякога и няколко минути по няколко пъти на ден са ни достатъчни, за да намалим нивата на натрупан стрес и да противодействаме на дългосрочните ефекти от него.