Уискито крие неподозиран микс от аромати и вкусове, носещи неповторими преживявания. За да се насладим пълноценно на истинските му, непроменени и неподправени качества, е важно то да бъде сервирано с правилната температура, в подходящата чаша и с храни, които ще допълнят дълбокия му вкус.

Уиски сауър с джинджифилова бира, лайм, портокалов сок, червена боровинка и как да си забъркаме коктейла

Най-свежият коктейл с уиски

Идеален за студените вечери

Има, разбира се, и правилен начин за пиене на уиски, особено ако го харесваме с лед. Според експерта Барет Стейпълтън, който е главен дестилатор на METHOD AND MADNESS, правило номер едно при пиенето на уиски е да го правим по начина, по който ни харесва.

Като се има предвид това, все пак е добре да знаем какво се случва с уискито, когато добавяне лед или вода например. "Ключът е да не прекалявате с разреждането на уискито или да елиминирате ароматите му с вода, а по-скоро да освободите по-фините му нотки."

Снимка 655288

Източник: iStock

Стейпълтън ни информира за няколко начина, по които можем да добавим вода или да охладим нашето уиски. За да поддържаме пълен контрол върху разреждането, като същевременно подсилим вкуса и аромата на спиртната напитка, той препоръчва просто да добавим капка вода.

Откъде идва думата „уиски“

Откъде всъщност идва думата „уиски“

Да се върнем няколко века назад във времето

Що се отнася до тези, които се наслаждават на уискито си с лед, експертът съветва да изберем само едно голямо кубче лед. Така уискито ще бъде студено, с точното количество вода, което да подобри и разпръсне вкусовете му.

Снимка 655289

Източник: iStock

Барет Стейпълтън посочва, че няколко малки ледчета вместо едно голямо кубче лед ще ни дадат най-бързото и най-високо ниво на разреждане. Това обаче може да доведе до прекомерно разреждане на нашето уиски, което в крайна сметка да ни лиши от вкусовите и ароматните му качества.

Снимка 655287

Източник: iStock

За тези, които искат просто да охладят уискито си, без да разреждат или подобряват вкуса с вода, вариант са ледените камъни. Съхранени във фризера, докато са готови за употреба, тези малки кубчета от камък действат също толкова добре, колкото лед, без да разреждат уискито.