Депресията може да бъде дълготраен проблем, казват учените и дават и малко данни. Според тях приблизително 100 милиона души по света имат сериозна клинична депресия, която не се повлиява от никакви налични лечения; 30% от засегнатите хора се опитват да се самоубият.

Есенна (зимна) депресия, сезонно афективно разстройство и шест начина да се справим с нея

Реална ли е есенната депресия

И как да се справим с нея

Статистиката е тъжна, но негативната тенденция скоро може и да бъде повлияна в положителна посока. Според ново проучване лекарство, базирано на съединение в халюциногенни гъби, може да подобри симптомите на тежка депресия до 12 седмици.

Въпросното лекарство се нарича псилоцибин, а изследователите изучават ефектите му върху психичните разстройства от години. Последните проучвания са обещаващи, но е необходимо да се проведат още такива, и то с по-дълго проследяване.

В най-новото проучване дози от 1, 10 и 25 mg псилоцибин са тествани върху общо 233 души от 10 страни в Европа и Северна Америка. Отчетено е, че таблетката от 25 mg дава най-добри резултати.

Снимка 593528

Източник: iStock

За повече от изследваните хора се знае, че са били в тежка депресия повече от година и са на възраст около 40 години. При тях се наблюдава значително подобрение в състоянието след една доза от 25 mg псилоцибин, комбинирана с психотерапия.

Под влиянието на лекарството пациентите са преминавали през един вид психеделично "пътуване", което един от тях описва като "буден сън" за шест до осем часа.

"Това може да бъде много положително, но може да бъде и отрицателно", признават учените.

Снимка 593527

Източник: iStock

Те не крият, че част от изследваните хора са имали странични ефекти, сред които главоболие, гадене, силна умора, както и мисли за самоубийство.

"Това не е необичайно", уточняват още експертите, но и предупреждават, че може да е проблем за сигурността на страдащите от депресия.

Вегетарианството, месото, депресията и новото проучване, което изследва връзката помежду им

Има ли връзка между депресията и яденето на месо

Добри или лоши са новините за вегетарианците

Въпреки това психиатрите са обнадеждени, че псилоцибинът може един ден да предостави потенциална алтернатива на антидепресантите, които се предписват от десетилетия, пише BBC.