Когато става въпрос за тренировка или тичане, има няколко основни неща: добри обувки, прилична загрявка и много вода. Често ни казват колко важно е последното, за да сме сигурни, че заместваме течностите, изгубени чрез потта. Но какъв е най-добрият начин да пием вода, когато тренираме? По-добре ли е да пием малко и често, или в по-големи количества? И трябва ли да се хидратираме преди, или след тренитовка?

Тренировки с тежести, фитнес и защо да комбинираме силови упражения с кардио

Каква е най-добрата тренировка

Защо да комбинираме тежести и кардио

Таш Къри, старши треньор в Another Round, казва, че първото и най-важно нещо е да сме сигурни, че сме хидратирани преди всяка тренировка.

"Да се уверите, че сте хидратирани преди тренировка е много важно, в противен случай температурата ви ще се покачи по-бързо и сърцето ви ще трябва да работи по-усилено от обикновено. Да останете хидратирани през останалата част от деня е от ключово значение - вероятно повече, отколкото по време на тренировка", споделя тя пред Metro.

Снимка 599379

Източник: iStock

Според нейните препоръки, трябва да се стремим да пием 450 мл течност от два до четири часа преди тренировка, за да извлечем максимума от нея. От гледна точка на самата тренировка, малките глътки са правилният начин. "Отпиването на вода на интервали от 15-20 минути е най-добрият начин", обяснява още тя.

Малките глътки между сериите при високоинтензивна тренировка намаляват риска от хипонатриемия, при която твърде много вода за кратък период от време води до опасно ниски нива на натрий. "Единственото изключение е, ако сте леко дехидратирани в началото на тренировката си и трябва бързо да получите нужното количество течност. Но пак не бива да се прекалява."

Според олимпийската щангистка и спринтьорка Хейлийн Райън-Каузър различните тренировки може да изискват малко по-различен подход.

Спорт, тренировки и точно от колко се нуждаем, ако работим седнали по цял ден

Колко точно трябва да спортуваме, ако работим седнали по цял ден

Тежката дума на учените

"По време на силова тренировка трябва да пиете по време на почивките, тъй като дехидратацията може да ви накара да загубите фокус и да причини нараняване. По време на HIIT клас обикновено е неудобно да пиете, когато пожелаете, защото всичко се случва много бързо и без почивки. Когато сте в състояние, уверете се, че пиете малко повече от обикновено, тъй като ще сте загубили много вода от потене", съветва спортистката.