Преди време споменахме шоколадовото суфле по повод любимите десерти на всички от зодия Дева, но не сме си и помисляли, че това се отнася само за тях. Даже напротив.
И понеже познаваме достатъчно не-Деви, които си умират за шоколадовото изкушение, споделяме и как според Articles Vally се приготвя то.
Не за друго, а защото винаги е забавно да се поглезим и да се пробваме с някоя и друга по-така рецепта. Особено сега, когато ресторантите не са ни на разположение.
Източник: iStock
А за тази рецепта не са необходими кой знае какви кулинарни умения. Ето какво ни трябва:
За керамичните купички за печене:
- 1 с. л. разтопено масло
- 3 ч. л. кристална захар
За шоколадовата основа:
- около 120 г полусладки шоколадови блокчета за печене, настъргани
- 2 големи жълтъка
- 1 с. л. масло
- 1/2 ч. л. екстракт от ванилиящипка сол
За меренга:
- 2 големи яйчни белтъка на стайна температура
- 1/2 ч. л. крем от зъбен камък (или 1 чаена лъжица бял оцет)
- 2 с. л. захар
Източник: iStock
Начин на приготвяне:
1. Разтапяме шоколада на водна пара. Изчакваме го леко да се охлади и прибавяме маслото, ванилията и солта.
2. Загряваме фурната до 200 градуса и поставяме решетката на възможно най-ниското ниво.
3. Намазваме керамичните купички с масло и поръсваме със захар. Излишната отстраняваме.
4. Разбиваме белтъците на пяна. Добавяме крема от зъбен камък и бъркаме, докато сместа изгуби прозрачността си. Малко по малко добавяме захарта, без да спираме миксера. Продължаваме в същия дух, докато получим гладка и стегната текстура.
5. Добавяме жълтъците в шоколадовата смес и действаме, докато тя стане еднородна.
Източник: iStock
6. Внимателно прибавяме останалата част от меренга, като я изсипваме на малки части най-отгоре и разбъркваме от повърхността към дъното с готварска шпатула. И така, докато белите ивици изчезнат напълно.
7. Пълним купичките за печене с тестото и заглаждаме върховете.
8. Поставяме купичките в тава за печене и печем за около 10-12 минути, докато суфлетата се надигнат и леко се зачервят.
Източник: iStock
9. Вадим купичките и ги поставяме върху чинии, които преди това сме декорирали с пресни плодове по избор.
10. Преди да сервираме, поръсваме с пудра захар. И нападаме.