Да си представим, че сме тръгнали на околосветско пътешествие и още в първите дни ни връхлита един от най-често срещаните въпроси на туриста: колко бакшиш да оставим?

Колко бакшиш да оставяме на барманите

Колко бакшиш да оставяме на барманите

Заслужават го, особено когато ни забъркат страхотно питие

Щедрите дестинации

Първата спирка е Ню Йорк. Влизаме в малък ресторант в Манхатън и докато смятаме сметката, сервитьорът ни подава химикалката с усмивка. Там бакшишът не е жест, а задължение - 15 до 25%. Американците виждат в това уважение и признание за труда, защото официалните заплати на сервитьорите често са твърде ниски.

На север, в Канада, правилата са почти същите. Тук ще се почувстваме неудобно, ако оставим по-малко от 15%.

Пътуваме към Европа и попадаме в Германия. В баварска бирария никой няма да очаква 20%, но все пак е традиция да закръглим сметката и да добавим около 5-10%. Това е знак за добри маниери.

Снимка 732503

Източник: iStock

В Мексико усмивките на персонала почти винаги са придружени от очакването за бакшиш - 10-15%. Туристите там вече са свикнали, че това е част от преживяването.

И накрая - Близкият изток. В Дубай или Доха обслужването е изключително, а оставянето на 10-15% е не само жест на уважение, но и начин да се впишем като сметни.

Местата, където бакшишът е излишен

След това пристигаме в Токио. След вкусна купа рамен решаваме да оставим няколко монети на масата. Сервитьорката любезно тича след нас, за да ни ги върне. В Япония бакшишът не се приема - услугата е чест и гордост, а не стока.

Снимка 732504

Източник: iStock

Подобно е и в Южна Корея. Там усмивката и вниманието идват от професионализъм, не от надеждата за няколко йени или вона повече.

В Китай в традиционните заведения бакшишът може да предизвика недоумение. Единствено в международни хотели и туристически райони той е вече "усвоен" като чуждестранна практика.

Пренасяме се в Австралия. Тук бакшишът не е задължителен, но ако храната или обслужването са впечатлили особено, можем да закръглим сметката нагоре.

Защо не е прието стюардите и стюардесите да получават бакшиш

Защо не е прието стюардите и стюардесите да получават бакшиш

И какво е изключението от правилото

И накрая - Скандинавия. В Норвегия или Швеция сервитьорите получават добро заплащане и бакшишът е по-скоро мил жест, отколкото очаквано правило. Често просто се закръгля сумата, пише Lonely Planet.