Уханието на току-що изпечен хляб е едно от най-неустоимите. А ароматите, с които свързваме есента, като този на канела например, ни вдъхват усещането за топлина и уют и идеално се съчетават с почти всички видове печива.
Затова решихме да изпробваме рецептата на delish за перфектния тиквен хляб. Подсказваме, че меко казано, си го бива на вкус. Лек, пухкав и точно както ни допада - лесен за приготвяне.
Какво ни трябва
- масло
- 2 ч. ч. брашно
- 1 с. л. канела на прах
- 1 с. л. сода за хляб
- ½ с. л. бакпулвер
- ½ с. л. сол
- ¼ с. л. джинджифил на прах
- ¼ с. л. смляно индийско орехче
- ½ ч. ч. разтопено масло
- 1 ¼ ч. ч. захар
- 1 ч. ч. пюре от тиква
- ¼ ч. ч. сметана
- 2 големи яйца
- 1 с. л. екстракт от ванилия
- канелена захар за поръсване (по желание)
Източник: iStock
Какво ги правим
Най-напред пускаме фурната да загрее на 180 градуса. После вземаме форма за хляб, която намазваме с масло.
След това в голяма купа смесваме брашното, канела, содата за хляб, бакпулвера, джинджифила на прах, индийското орехче и солта.
Следва да вземем друга купа, в която пък слагаме останалите съставки - разтопеното масло, захарта, тиквеното пюре, сметаната, яйцата и ванилията. Тях разбиваме с миксер.
Източник: iStock
Когато имаме всичко разпределено в две отделни купи, идва време да добавим съдържанието на тези със сухите съставки към тази с мокрите съставки. Получената смес трябва да объркаме добре, докато се получи тесто. Него прехвърляме в предварително намаслената форма за хляб и по желание можем да поръсим с канелена захар.
Време е за финалната стъпка - печенето. След около 50 минути до един час на 180 градуса във фурната тиквеният ни хляб би трябвало да е готов. Ще разберем, че се е изпекъл добре, щом направим теста с клечката за зъби - забождаме я в средата на хляба и ако като я извадим излезе без остатъци от тесто, значи е готов.