В самото начало на месеца Forbes съобщи, че Световната здравна организация (СЗО) предлага рекласифициране на канабиса и производните му вещества към по-олекотен режим.

Предложението предвижда премахването на тетрахидроканабинола (THC) от страниците на най-рестриктивната международна конвенция, създадена през далечната 1961 г. 

Понастоящем канабисът се намира в секция от конвенцията, която е предвидена за особено опасни субстанции, които нямат медицински свойства.

Снимка 384495

Източник: iStock

А както научаваме през последните години, случаят с марихуаната далеч не е такъв.

СЗО подчертава, че канабидолът (CBD) и производни на канабиса продукти, които съдържат по-малко от 0.2% THC, не са обект на международен контрол по смисъла на конвенциите на ООН. 

Защо марихуаната на улицата не е медицинска

Защо марихуаната на улицата не е медицинска

Има ли разлика между тях?

Предложението на СЗО далеч не означава, че скоро канабисът на всяка цена ще бъде легализиран в повече държави. Подобен акт обаче дава зелена светлина на отделните държави да обсъждат и създават по-либерални законови рамки в това направление. 

Снимка 396026

Източник: iStock

"Време е всички да започнем да подкрепяме предложенията на СЗО и да попречим на политиката да тъпче науката", казва Майкъл Кравиц, ветеран от армията на САЩ и активист в движението за легализация на канабиса.

Канада – най-големият пазар за легална марихуана

Канада – най-големият пазар за легална марихуана

Какво още означава това