Наскоро Канада стана втората страна в света, която легализира канабиса на федерално ниво, и си спечели адмирациите на милиони хора по света.

Канадците вече съвсем спокойно могат да влязат в регулирани от държавата магазини и - отново съвсем спокойно да си закупят няколко грама трева за лична консумация.

Притежанието и отглеждането вкъщи също вече не носи наказания, макар някои по-възрастни и старомодни хора все още да звънят в полицията, за да докладват за употребяващи, казват от CNBC.

Защо марихуаната на улицата не е медицинска

Защо марихуаната на улицата не е медицинска

Има ли разлика между тях?

Канада е първата държава от G7 (тук влизат още Франция, Германия, Италия, Великобритания, Япония и САЩ), която легализира канабиса на територията на цялата си държава. 

Снимка 384495

Източник: iStock

Истината обаче е, че Канада е разделена на множество провинции, които самостоятелно интерпретират и имплементират промяната в общото законодателство. В това число и по въпроса за канабиса.

А това означава, че правилата ще варират доста на някои места.

Така например само в Онтарио и в Нунавут хората могат да купуват марихуана онлайн, а на във всички други провинции продажбата се случва само във физически магазини.

Снимка 384493

Източник: iStock

На федерално ниво законът позволява притежание до 30 грама, но много от провинциите може би ще наложат по-нисък праг на нарушение.

Най-дискутиран е въпросът с консумацията на публични места, тъй като се очаква в различните юрисдикции да има и сериозни разминавания, които ще засегнат и най-голям процент хора.

Вредна ли е марихуаната

Вредна ли е марихуаната

Какво и колко ни струва удоволствието

Друг интересен казус е този с преминаването на границата към САЩ, където канабисът все още е в графата с най-опасни наркотици в книгите на федералната власт.

Летищата са зони, управлявани от федерални закони, и като такива имат правото да откажат да допуснат човек през границата, ако той по някакъв начин е или е бил замесен със "зелената индустрия".

Снимка 384498

Източник: iStock

Но нека все пак се фокусираме върху позитивите и либералната политика на една от най-големите държави в света, която вече държи и най-големият пазар за легална марихуана на планетата.

Дори не можем да си представим колко голям ще е потокът от туристи, които ще искат да се полюбуват на зимните пейзажи и ледници, докато подръпват от напълно легален, качествен джойнт. 

Сексът и марихуаната

По-хубав ли е сексът, когато сме напушени

Как влияе тревата на сексуалното ни поведение

През изминалата година консумацията в Канада е била средно по 20 грама на глава от населението и се равнява на около четири милиарда долара. 

Снимка 384497

Източник: iStock

Очаква се през идната година държавата да прибере над три милиарда от данък печалба от продажба на марихуана, който е фиксиран на стимулиращия коефициент от 10%. 75% от тези пари ще бъдат върнати в съответните провинции и ще бъдат инвестирани за общополезни цели. 

А това ни се струва като една много приятна форма на капитализъм с нотки на хипарски комунизъм. Браво на канадците!

Снуп Дог, марихуаната, сушито и първата му готварска книга

Как да свиваме като Снуп Дог

Рапърът се оказа фурия в кухнята