Ето че се разделихме и с 2020 г., която имаме чувството, че продължи цяла вечност, а така искахме да свърши по-бързо. Много неща се случиха през последните месеци, но те трябва да останат зад гърба ни.

Смяната на годината винаги се приема като едно ново начало, подходящ повод да си обещаем да бъдем по-добри със себе си и с другите, да направим това, което все не успяваме. Но новогодишните обещания са и тези, които най-често нарушаваме, и то още някъде към средата на януари.

Дали пък това не е така, защото не знаем наистина какво да си обещаем и какво да изискваме от себе си, за да постигнем желаната цел? Ето няколко научно обосновани обещания, за които вероятно не сме се замисляли и които е добре да тестваме. И още от днес, или от понеделник например.

Снимка 511738

Източник: iStock

Сънят

Може би не му обръщаме достатъчно внимание, а трябва. Именно от съня, неговото качество и количество зависи голяма част от живота ни. Няма как да отслабнем и да се храним по-здравословно, ако страдаме от безсъние.

Затова, ако имаме проблеми със съня, трябва да започнем първо с тяхното решаване. И началото се поставя със самодисциплина. Лягаме и ставаме по едно и също време, осигуряваме необходимите условия в спалнята и не ползваме електронни устройства поне час преди сън.

Ако тези мерки не дадат ефект, по-добре да се консултираме с лекар. Когато спим достатъчно - минимум шест и максимум осем часа на нощ, ще се чувстваме по-добре, ще изглеждаме по-млади и свежи, няма да ни се ядат вредни храни, ще имаме енергия за тренировки, а метаболизмът ни ще работи много по-бързо.

Снимка 397772

Източник: iStock

Движение

Едно от най-честито новогодишни обещания е свързано с ходенето на фитнес и спортуването като цяло. Но ако досега подобен тип занимания не са намирали никакво място в ежедневието ни, шансът ентусиазмът ни бързо да секне е доста голям.

Вместо това, трябва да започнем промяната си от другаде - движението. То може да бъде под формата на 15 минути йога сутрин, връщане пеша от работа или задължителни разходки през уикенда. Това са малки промени с голям ефект не толкова върху физиката, колкото върху тонуса и съзнанието ни. И с тях идва мотивацията за още и още.

Спортуване

Ако вече сме направили своите първи крачки в активния начин на живот, но искаме още от 2021г., най-важното е да имаме конкретна цел. Не просто да ходим на фитнес четири пъти в седмицата, а да стегнем определени части от тялото, да влезем в онази рокля или защо не да приличаме на любимия си фитнес мотиватор.

Снимка 359163

Източник: iStock

Освен това, въобще не е необходимо да се ограничаваме до упражненията в залата, ако не са ни на сърце. Тогава вероятно ще се откажем от фитнеса, а ние не искаме това.

Просто трябва да експериментираме с различни спортове и различни групови тренировки, докато не намерим това занимание, което ни доставя и удоволствие, а не само позитивите от физическата активност.

Диетите

Още една болна тема, когато говорим за новогодишни обещания. Обещаваме си да не ядем любимите си вредни храни, да се ограничаваме в количествата, да не нападаме хладилника по нощите, да закусваме...

И скоро след това се оказва, че подобни думи са прекалено силни за нашата воля. Добре, какъв е проблемът? Най-вероятно в това, че все не ни остава време да си готвим вкъщи и ядем навън или нещо набързо и в никакъв случай полезно.

Снимка 387767

Източник: iStock

Ако искаме да спазваме хранителен режим и да видим резултатите от него, трябва да планираме храненията си и да ги приготвяме у дома. Звучи доста трудно и наистина не е лесна работа, но целта оправдава средствата.

Когато ядем готови храни, нямаме никаква идея колко точно сол и захар приемаме, но със сигурност не е никак малко. И после се чудим защо кантарът все не мърда...

Алкохолът

Разумното посягане към чашката също е сред новогодишните обещания на мнозина. Но да пием по-малко (или въобще да не пием) е добро решение не само за черния дроб, бюджета и съвестта ни. Алкохолните напитки са едни от големите врагове на желанието ни да отслабнем. Особено ако сме фенове на коктейлите, пълни с калории.

Снимка 386303

Източник: iStock

И при алкохола, както при много други неща, е важно да намерим златната среда. Чаша вино преди лягане не само не е вредна, но и е полезна. Но пък редовните пиянски запои през уикенда надали ще доведат до нещо добро. Така че - умната.

Продуктивност

Ако от късметчетата ни се е паднало "работа", а и сме решили, че е крайно време да получим повишение, значи е време и за промяна. Може би смятаме, че работохолизмът е ключът към успеха, не е точно така. Безсънните нощи може да водят до моментен резултат, но в крайна сметка е най-вероятно да стигнем до бърнаут. 

Снимка 380226

Източник: iStock

Затова най-доброто обещание, което можем да си дадем, е да почиваме по-често и по-ефективно. Подходящият начин за това е строго индивидуален - разходки сред природата, пътувания, четене на книги, срещи с приятели. Важното е да можем да изключим, за да включим след това на пълни обороти, пише Business Insider.

Четене

Да разлистваме книги по-често е едно от най-добрите новогодишни обещания, които можем да си дадем. Доказано е, че четенето не само развива умствения потенциал и въображението, но и ни прави по-социални, по-съпричастни към живота на другите.

Четенето е и един от основните ключове към успеха, посочвани от редица богати и влиятелни личности, като Бил Гейтс и Илон Мъск. Затова - поставяме си конкретни цели - по една книга на месец не е особено предизвикателство, но със сигурност е страхотно обещание.

Снимка 341283

Източник: iStock

Щастие

Сякаш няма универсална формула за неговото постигане. И то никога не е пълно. Но, според редица научни изследвания, времето, което прекарваме с най-близките и обичани хора е това, което ни прави най-щастливи. 

Различните новогодишни обещания

Различните новогодишни обещания

Продължаваме да пушим и няма да слабеем

Затова е добре да разчистим графика си за 2021г. и да планираме времето си така, че винаги да остава от него за семейството и приятелите ни.