За някои няма по-приятно усещане от взимането на горещ душ, но дали студеният душ не е по-добър за нашето здраве? Истината е, че и горещият, и студеният душ си имат своите предимства, но всичко зависи от това какви ползи точно искаме да извлечем.

Защо да пишкаме под душа

Защо да пишкаме под душа

Необичаен съвет от еколозите

Ето какво трябва да знаем за различните ползи за здравето, които ни предоставят топлите и студените бани, според Insider.

Ползи за здравето от взимането на студен душ

Възстановяване след тренировка

Ледените бани и студените душове са станали популярни във фитнеса за подпомагане на възстановяването след тренировка.

Снимка 476808

Източник: iStock

Метаанализ от 2018 г., преразглеждащ техниките за възстановяване след упражнения, установява, че излагането на студена вода - като потапяне в студена вода и криотерапия - е един от най-добрите начини за намаляване на възпалението и мускулната умора.

Всъщност потапянето в студена вода намалява усещането на болката и умората на участниците до 96 часа след тренировка, в сравнение с възстановяването без нея.

Намалява сърбежа

Снимка 351563

Източник: iStock

Ако имаме чувствителна кожа, взимането на студен душ вместо горещ помага за  намаляване на сърбежа поради охлаждащия, противовъзпалителен ефект на студената вода.

Стимулира имунната система

Според редица изследователи, студената вода провокира ниско ниво на стрес реакция от имунната система, което спомага за изграждането на устойчивост, така че когато тялото ни всъщност е под атака от заболяване, то може да реагира по-добре.

Снимка 403773

Източник: iStock

Ако обаче вече сме болни, по-добре е да избягваме студения душ, докато не се почувстваме по-добре.

Ползи за здравето от взимането на горещ душ

Отпуска мускулите

Снимка 431667

Източник: iStock

Горещите душове помагат за отпускане на мускулите и подобряване на възстановяването. Едно проучване от 2014 г. установява, че потапянето на краката в гореща вода за 45 минути преди тренировка намалява мускулното увреждане и болезнеността след упражненията.

Облекчава дихателните симптоми

Взимането на горещ душ е добър начин да се справим с изчистването на запушения нос. Топлата вода ни помага, защото благодарение на парата насърчава разхлабването на храчките в гърлото и носа си, пишат Lung Health Institute.

Снимка 345693

Източник: iStock

Тази пара обаче може да бъде вредна за хората с хронични белодробни състояния, като хроничен бронхит, муковисцидоза или тежка астма.

Подобрява съня

Редица изследвания установяват, че взимането на гореща вана или душ за около 20 минути помага за подобряване на съня в часовете преди лягане.

Снимка 480906

Източник: iStock

Според проучване от 2019 г., взимането на душ или вана при температура от 40 до 43 градуса по Целзии за около 90 минути преди лягане, помага на циркадния ритъм на организма по естествен начин да се подготви за сън.

Колко често трябва да си мием косата

Защо да не мием косата си повече от веднъж седмично

Особено ако ползваме шампоан всеки път