Днес, 6 май, отбелязваме Деня на храбростта и празника на българската армия. По този повод, а и по повод настоящата война, която се води между Русия и Украйна, решихме, че ще бъде интересно да разберем кои са страните по света, които инвестират най-много в своята армия и харчат най-големи суми за отбрана. 

Въпреки икономическите последици от пандемията от COVID-19, държавите по света са увеличили с близо 1% своите разходи за отбрана през 2021 г. Това показват данните на Стокхолмския международен институт за изследване на мира SIPRI.

За седма поредна година похарчените средства за отбрана нарастват, като достигнат исторически рекорд от общо 2.1 трилиона долара. Това е с 0.7% по-високо в сравнение с 2020 г. и с 12% по-високо в сравнение с 2012 г.

"Дори на фона на икономическите последици от пандемията COVID-19, световните военни разходи достигнаха рекордни нива", цитират от DW Диего Лопес да Силва, старши изследовател от Програмата за военни разходи и производство на оръжие на SIPRI.

Петте страни, които харчат най-много за отбрана през 2021 г., са САЩ, Китай, Индия, Обединеното кралство и Русия. Заедно те представляват 62% от общите разходи.

Според доклада на SIPRI, само на САЩ и Китай се падат 52% от разходите. Става ясно, че с нарастването на напрежението в Европа все повече страни от НАТО увеличават харчовете си за отбрана.

Снимка 572544

Източник: iStock

Военните разходи на Съединените щати надхвърлят тези на всички други държави, като размерът им е 801 милиарда долара. Противно на световната тенденция обаче, те бележат спад от 1.4% през 2021 г.

На второ място с най-големи военни разходи е Китай с близо 293 милиарда долара, като увеличението е с почти 5%. За 27-а поредна година тези средства се увеличават.

Ядрено нападение и имаме ли шансове да се спасим

Какви са шансовете ни за спасение след ядрено нападение

Какво да направим, ако по чудо оцелеем

Третото място е за Индия със 76.6 милиарда долара и увеличение от близо 1%.

Обединеното кралство заема четвъртото място в класацията на държавите с най-големи военни разходи, като отчита увеличение от 3% до 68.4 милиарда долара.

Снимка 572545

Източник: iStock

Разходите на Русия (която е пета в класацията) през 2021 г. нарастват с 2.9% до 65.9 милиарда долара, или 4.1% от нейния БВП, се посочва в доклада.

Увеличаването на разходите на Русия e подпомогнато от по-високите цени на руския износ на горива и идва в момент, когато тя се готви да нахлуе в Украйна, посочват експерти на SIPRI.

Ядрено нападение, балсам за коса и защо не бива да използваме в случай на такава заплаха

Какво не бива да правим в случай на ядрено нападение

Нещо, за което никога не сме се замисляли

Военните разходи на Украйна са се увеличили със 72% след анексирането на Крим през 2014 г. През 2021 г. в страната са похарчили 5.9 милиарда долара, или 3.2% от БВП на страната.