Конфликтът между Русия и Украйна без съмнение накара всички ни да се замислим за евентуална ядрена война. Затова и интересът на хората да се научат как да оцелеят при ядрено нападение, става все по-голям. 

Кира Рудик, Анастасия Лена, Мирослава Пеца, Анастасия Вясова, Коко - 5 украинки, които показват как изглежда животът в Украйна след руската инвазия

Войната в Украйна през погледа на пет жени

Украинките, които смело показват как изглежда животът в страната след руската инвазия

И въпреки че шансовете ни за оцеляване са доста малки (по-скоро нищожни), от IFL Science дават някои насоки. Един от съветите, които определено успяха да ни изненадат е, че в случай на ядрена война не бива да използваме балсам за коса. Да, това не е никакъв майтап. От изданието поясняват, че този съвет се отнася за всички хора, които взимат насериозно заплахата и поддготвят своите бункери с всякакви необходими провизии в случай на ядрена война. 

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) причината да не използваме балсам за коса няма директна връзка с ударната вълна на огненото унищожение, защото би било късно за спазването на каквито и да било съвети. Причината е свързана с невидимата заплаха след ударната вълна. А именно - радиационната зараза.

Снимка 567758

Източник: iStock

Балсамът улеснява залепването на радиоактивните субстанции към косата и по-специално - към микроскопичните пукнатини по повърхността на всеки косъм, уточняват от NPR

Специалистите обаче съветват да използваме шампоани или сапуни, за да измием по-лесно радиоактивните частици колкото се може по-скоро.

Ядрено нападение и имаме ли шансове да се спасим

Какви са шансовете ни за спасение след ядрено нападение

Какво да направим, ако по чудо оцелеем

Ако случайно сме на открито при падане на бомба и все пак оцелеем, незабавно трябва да премахнем и всички дрехи. Това е важно, защото свалянето на външния пласт дрехи може да отстрани до 90 % от радиоактивния материал, полепнал по нас.