Знаем, че ако искаме да отслабнем, да сме стегнали и мускулести, на първо място ни трябват силна воля и постоянство. Защото резултатите не идват с магическа пръчка и трябва да поработим здраво за тях.

Най-трудно обаче е началото. А дори само една тренировка оказва върху организма ни ефект, който със сигурно ще ни накара да направим още една, и още една, и още една.

Една тренировка е в състояние да засили метаболизма ни в рамките на следващите два дни. Упражненията оказват ефекта върху два вида неврони в мозъка.

Снимка 453682

Източник: iStock

Едните са свързани с понижен апетит и глюкоза в кръвта, както и с повишено изгаряне на енергия. А другите - с повишаване на апетита и забавяне на метаболизма.

Всяка тренировка, която може да бъде и само 20 минути на пътеката, активира действието на първия тип неврони и подтиска това на втория за 48 часа. А най-хубавото е, че с всяка следващата този ефект се удължава все повече, пише Тhe Healthy.

Снимка 453683

Източник: iStock

Освен това, тренировките ни карат да се чувстваме по-малко гладни в рамките на следващите шест часа, което отново е свързано с действието на активираните неврони. 

Закуската, тренировката преди нея и защо е по-ефикасна

Закуска или тренировка - кое да е първо

Неочакван ефект

Така изводът, до който се достига е, че не е необходимо много, за да настъпи промяна в дейността на невроните. Дори разходките и неинтензивните упражнения също оказват своя ефект върху метаболизма.