Вчера Sony представи новите Xperia 1 III и Xperia 5 III, които са първите телефони на пазара с вариращо фокусно разстояние на телеобектива и предлагат всичко, което бихме очаквали от модели от високия клас.

Двата модела си приличат доста и запазват в голяма степен дизайна на Xperia, с който сме свикнали - пропорции от 21:9, метални рамки и стъклени гърбове.

Екраните и при двата телефона са с опреснителна честота от 120Hz, а Xperia 1 III разполага с първия 6.5-инчов CinemaWide 4K HDR OLED панел на пазара.

Снимка 527085

Източник: Sony

Екранът на Xperia 5 III е малко по-малък с диагонал от 6.1 инча и FHD+ резолюция.

Истинският акцент при новите модели е камерата, която също е идентична и при двата телефона, като основната разлика е наличието на ToF сензор при Xperia 1 III.

Снимка 527083

Източник: Sony

И двете камери са с опция за проследяване на обекти в движение, но при Xperia 1 III имаме и Real-Time Tracking, който осигурява още по-висока прецизност на фокуса при следене на движещи се обекти, дори ако те напуснат обхвата на кадъра.

Тази функция е завзета от Alpha фотоапаратите на Sony, а непрекъснатият автоматичен фокус се обновява 60 пъти в секунда.

Вариращият телеобектив с Dual PDAF сензор за бърз автофокус осигурява до 105 мм фокусно разстояние, като и при двата телефона то може да се променя между 16 мм, 24 мм, 70 мм и 105 мм.

Снимка 527087

Източник: Sony

И при двата модела има AI оптимизация при зуум, подобрен нощен режим, както и приложението Photography Pro за фини ръчни настройки.

То е обогатено с функцията Basic Mode, чрез която бързо и лесно можем да настройваме редица функции и специфики на камерата.

Оптиките, разбира се, са дело на ZEISS и са със специално покритие за по-точен контраст и минимални отражения.

Снимка 527088

Източник: Sony

Xperia 1 III и Xperia 5 III са първите модели на пазара с 360 Reality Audio, а звукът на Xperia 1 III е с до 40% по-силен от този на предходния модел.

И двата телефона са базирани на Snapdragon 888, като Xperia 1 III е с 12GB RAM/256GB памет, а Xperia 5 III е с 8GB RAM и 128GB памет, но и двата модела разполагат с microSD слот.

Батериите им също са еднакви и са с капацитет от 4500mAh, а за да се напълнят до 50% с включеното в комплекта зарядно са нужни само 30 минути.

Снимка 527086

Източник: Sony

Те също така печелят от технологията Xperia Adaptive Charging, която би трябвало да удължи живота на батериите с до три години.

Xperia 1 III ще е наличен в матов черен и матов лилав цвят, а Xperia 5 III ще се появи в зелен и черен цвят.

Снимка 527089

Източник: Sony

Засега не знаем колко ще струват новите телефони на Sony, но знаем, че ще се появят в началото на лятото.