Точно месец ни дели от излизането на новия Sony Playstation 5, а един от големите въпроси за собствениците на PS4 е дали и как ще могат да продължат да играят игрите, които вече са закупили, на новата конзола.

Sony Playstation 5, Microsoft Xbox Series X, колко ще струват конзолите и кога ще се появят

Колко ще струват Playstation 5 и Xbox Series X

Защото Коледа не е толкова далеч

Добрата новина е, че почти всички игри за PS4 ще са да достъпни и през PS5, без да трябва да плащаме допълнително или да я купуваме отново, обещават от Sony.

Преминаването към PS5 ще се случва най-лесно за онези, които са си купили оригинални дискове с игри, но е важно да отбележим, че те не са съвместими с по-евтиния PS5 Digital Edition.

Снимка 496473

Източник: Sony

Ако обаче се поохарчим малко повече и си вземем Playstation 5 (без DE), ще можем да ползваме старите дискове, като някои от старите игри дори ще получат малък ъпгрейд, който ще ни позволи да се възползваме от по-големите способности и мощ на PS5.

За някои заглавия ъпгрейдът ще е безплатен, но за други ще трябва да доплатим. Неприятното тук е, че ще трябва да вкарваме диска на съответната игра всеки път, когато искаме да поиграем.

Ако сме си купували игрите в дигитален формат, те ще бъдат налични в библиотеката ни в PS5 и просто ще трябва да ги свалим отново на новата конзола.

Снимка 483305

Източник: Sony

Плюсът тук е, че всички игри, които сме си купили през PS4, ще могат да бъдат съхранявани на външен хард диск, за разлика от тези, които ще си купим за първи път през PS5.

Друга добра новина е, че ще можем да прехвърляме запазени файлове и заглавия от PS4 към PS5 по Wi-Fi или LAN кабел.

PlayStation 5 и колко дълъг ще бъде животът на конзолата

Колко дълъг ще бъде животът на PlayStation 5

Какви са очакванията

Също така ще можем да продължим да ползваме DualShock 4 контролерите за игрите, предназначени за PS4. VR шлемът и аксесоари като волан, педали и т.н., предназначени за PS4 също ще са съвместими с PS5.