Известно ни е кои са най-високите върхове в света, но до момента нямахме представа коя всъщност е най-високата планинска хижа.

Нирмал Пурджа, осемхилядниците и рекордът, който постигна непалският алпинист

Човекът, който изкачи всички осемхилядници за 190 дни

Свръхчовешкото постижение Нирмал Пурджа

Оказа се, че това е Solvay. Разположена на североизточния хребет на Матерхорн, хижата е близо до градчето Цермат в кантона Вале, в Швейцария.

Solvay е разположена на цели 4003 метра надморска височина. И тъй като се намира само на 475 метра под Матерхорн, тя е място за почивка за много катерачи, приели предизвикателството да завладеят върха.

Гледката от хижата е фантастична, защото огромната височина създава впечатлението, че облаците са в краката ни. Построена е през август 1915 г. и то само за пет дни, пишат от Unusual Places.

Всички строителни материали, използвани за направата на Solvay, са пренесени от най-близката до нея хижа, намираща се на 3260 метра височина. За целта са използвани коне.

Хижата носи името на Ернест Солвей - прочутия белгийски химик, индустриалец и филантроп, известен с открития от него начин за получаване на натриев бикарбонат (сода). Точно той осигурява средствата за постояването й.

Снимка 450426

Източник: iStock

След като се пенсионира, Солвей се отдава на алпинизма. Казва, че времето, което прекарва в планината, го кара да си даде сметка не само колко красива, но и колко опасна може да бъде тя.

Солвей смята, че е много важно човек да има подслон в планината. Затова и с удоволствие дарява средствата за тази живописна, но и екстремна хижа с една от най-прекрасните гледки в света.