Мнозина от нас не могат и да си помислят за бъркани яйца, ако не са посолени. Със солта обаче шега не бива и колкото по-рядко и в по-малко количества посягаме към нея, толкова по-добре за нашето здраве.

Солта, прекомерната й консумация и какви са признаците за нея

Признаците, че ядем твърде много сол

За някои от тях вероятно не предполагаме

Много от прочутите кулинари я заменят с други алтернативи, без да ни лишават от нужната доза натрий.

Така например редица шеф готвачи добавят към бърканите яйца масло и черен пипер, но заменят бялата подправка със соев сос.

Софрито - един от най-полезните сосове в света

Кой е един от най-полезните сосове в света

Какво знаем за софритото

Номерът е да разбъркаме яйцата със соса, преди да ги пуснем в тигана. По този начин солта се разпределя равномерно и не рискуваме сместа да се слепи, както често се случва, ако използваме традиционната сол за готвене.

Снимка 514981

Източник: iStock

В случай че сме върли противница на глутена - има алтернатива и това е сосът тамари. Той също е страничен продукт от ферментирали соеви зърна, сходен по цявт и вкус със световноизвестния соев вариант, но без наличието (или в минимални количества) на пшеница.

Яйцата, черупката, жълтъкът, митове и любопитни факти

Митове и факти за яйцата

Научни доказателства и любопитни факти в тяхна полза

Топ готвачът Шърли Чунг например подправя яйцата си със сусамово масло и прочутата японска подправка мирин, уточняват още от Real Simple.