Колата и содата определено не са най-полезните напитки, които можем да консумираме. Но голямото им предимство е, че имат двойна употреба и да се използват както за утоляване на жаждата, така и за почистване на различни повърхности и предмети. В този аспект със сигурност са по-безвредни от редица препарати. А ето и няколко малки трика с тях.

Петна по дрехите

Содата може лесно да премахне както току-що сътворени, така и вече засъхнали петна от олио или друга мазнина по дрехите. Важното е да не е подсладена или оцветена, за да не остави други петна. Можем както да нанесем върху дрехата и да оставим да известно време да подейства, така и да накиснем в половин литър газирана вода за по-силно замърсени дрехи.

Същият ефект се получава и с петна от кръв. Добре е обаче те да стоят накиснати поне една нощ, за да може содата да ги разтвори.

Снимка 498487

Източник: iStock

Ръжда и мръсотия

Тук на помощ идва колата. В нея можем да накиснем всички инструменти и домакински пособия, които с времето са загубили своя блясък и са станали кафяви. Оставяме ги да престоят една нощ, изплакваме и готово.

С газираната напитка можем да изчистим и потъмнелите фуги на плочките в банята. Нанасяме внимателно, оставяме да подейства 10-20 минути, след което избърсваме с влажна кърпа. Ако наслагванията са по-упорити, търкаме с четка за зъби, предава Reader's Digest.

Снимка 498486

Източник: iStock

Домакинска посуда

На всички ни е повече от досадно да чистим тенджери и тигани, особено ако са загорели. Но всички си имаме по няколко любими съда, които от честата употреба отдавна не изглеждат като излезли от магазина.

За да им върнем блясъка, просто напълваме с половин или един литър сода или кола (в зависимост от вместимостта), слагаме на котлона и оставяме на слаб огън за 30 минути. Може да се приложи и с тави, които слагаме във фурната за същото време. След това избърсваме и изплакваме.

Хладилникът, правилното почистване и няколко съвета, за да стане като нов

Триковете, с които хладилникът става като нов

За да не е просто отбиване на номера

Тоалетна чиния

Да, разбира се, че има специални препарати за тази цел, но и кенче кола ще ни свърши същата работа - да премахне замърсяванията. Е, няма специален антибактериален ефект, но ако накиснем за половин час с кола, след това тоалетната ще е видимо по-чиста.