Случва се на всеки един от нас - да отворим вратата на хладилника и гледката съвсем да не ни хареса. Почти празна бутилка с кетчуп от преди година, бутилки със сосове и подправки, които дори не знаем откога са. Засъхнало, разлято мляко, лепкави рафтове...

Хладилникът, храната в него и как да остане свежа за по-дълго

Как храната да остане по-дълго свежа в хладилника

На кое къде му е мястото

Ясно е, трябва му почистване. Ето няколко съвета, събрани от Epicurios, за които може да не сме се сещали, а да са ни в помощ.

Място за поставяне на продукти

Когато вадим храната от хладилника, за да го почистим, трябва да имаме къде да я оставяме. Ако нямаме свободен плот, е добре да помислим за малка разгъваема маса или няколко стола.

Ако планираме да правим наистина цялостно почистване, ще ни е нужна хладилна чанта за продуктите, които не могат да седят на топло. В мивката не бива да има мръсни чинии, тя ще ни е нужна за миене на рафтове и пране на кърпи. Кошчето също трябва да ни е под ръка, тъй като вероятно ще открием доста артикули с изтекъл срок на годност.

Снимка 491178

Източник: iStock

Препаратите за почистване

Може да ползваме специален спрей за почистване на хладилници. Оцетът също е отлично почистващо средство. Киселината разгражда мазнините и мръсотията и когато се смеси с гореща вода в бутилка от спрей, тя се превръща в безопасно средство за почистване. Ще ни е нужна някаква почистваща гъба или кърпа, най-добре от микрофибър. И разбира се, топла вода.

Последователно почистване на рафтовете

Сигурно е най-лесно да извадим всички продукти от хладилника наведнъж, но опасността нетрайните да се развалят е голяма, а колко от нас имат резервен хладилник или достатъчно голяма хладилна чанта. Затова най-лесно е да работим рафт по рафт.

Последователно изваждаме рафтове, тавички, чекмеджета, поставки за бутилки и ги почистваме от двете страни с избрания препарат. След това подсушаваме с кърпа от микрофибър. Когато не работим активно, затваряме вратата.

Врата и чекмеджета

Чекмеджетата обикновено се замърсяват много. Най-добре е да ги измием в мивката със сапун и вода. Ако не се побират в нея, напръскваме с избрания препарат, почистваме, избърсваме и подсушаваме. Докато чекмеджетата са извадени, почистваме стените и дъното на хладилника. Същото правим с поставките от вратата и самата врата.

Хладилникът и колко често трябва да го почистваме

Колко често трябва да почистваме хладилника

Хигиената на най-използвания домакински уред

Да не забравяме продуктите

Какъв е смисълът от почистване на хладилника, ако просто ще върнем обратно лепкави буркани със сладко и мръсни бутилки? Дори и да не изглеждат мръсни, добре е да ги минем веднъж с влажна кърпа от микрофибър.

Външно почистване

След като продуктите вече са в хладилника, използваме чиста кърпа от микрофибър и спрей с оцет, за да избършем външната страна на вратите, включително уплътненията.