В годините след появата на първите смартфони много от нас едвам дочакваха следващите модели, за да дадат парите си, без много да му мислят.

Цените бяха достъпни за по-голяма маса от потребителите, а всеки следващ модел носеше иновации и екстри, които просто трябваше да притежаваме в джоба си.

През последните три години обаче ситуацията значително се промени.

Снимка 439661

Източник: GettyImages

Започнахме да виждаме все по-високи цени, които в крайна сметка безцеремонно прекрачиха прага от 1000 долара и дори продължиха да растат.

В същото време, от потребителска гледна точка, иновациите в новите смартфони станаха все по-скучни и ненужни.

Смартфоните, цените им и защо да забавим покупката на нов

Защо сега не е моментът за нов телефон

Тези факти ще ни разубедят да купуваме

Тази комбинация накара мнозина да останат със старите си смартфони и да изчакат поне една-две години, преди да се бръкнат за нов апарат.

Според данни на агенцията Strategy Analytics, в днешно време човек прекарва поне 33 месеца със смартфона си, преди да го замени за по-нов.

Снимка 439659

Източник: GettyImages

Телефоните, струващи над 1000 долара, са атрактивни за едва около 7% от потребителите, сочат статистиките на Strategy Analytics.

От агенцията предвиждат, че навлизането на 5G смартфоните допълнително ще удължи периода от 33 месеца, въпреки че 25% от всички потребители към момента считат 5G за важна и необходима екстра за следващия им телефон.