С носталгия си спомняме за годините, когато новият iPhone струваше 649 долара и се считаше за безумно скъпа екстра, достъпна само за определени хора.

По отношение на цените на пазара имаше "безумно скъпия iPhone" и всички останали модели от други производители, които се считаха за далеч по-достъпни. 

Ако погледнем назад, ще видим, че този момент всъщност не е бил толкова отдавна.

През септември 2016 г. новият iPhone 7 влезе в продажба с цена от едва 649 долара, a 7 Plus струваше 769 долара. Само след няколко месеца можехме да намерим базовия iPhone 7 за съвсем малко над 600 долара в сайтове като Ebay и Amazon.

Снимка 252401

Източник: GettyImages

През 2017 г. новият iPhone вече струваше 699 долара и само година по-късно, флагманът на Apple се появи с цена от 999 долара. 

Някак неусетно другите големи производители в индустрията също завишиха цените си, след като видяха, че Apple продължава да продава огромни количества телефони. 

Оправданието на повечето от тях е, че новите телефони са много по-добри, мощни, бързи, лъскави и какво ли още не от предишните.

Питаме се обаче, наистина ли за две години видяхме толкова голям пробив при технологиите, който да оправдае скок от 350 долара в ценообразуването? 

Колко всъщност струва новият iPhone XS Max

Колко всъщност струва новият iPhone XS Max

Плащаме повече от два пъти реалната му стойност

Нима по-бързият процесор, по-големият екран и по-добрата камера не са нещо, което така или иначе трябва да очакваме от новите модели, без да трябва да плащаме баснословни суми?

Снимка 384208

Източник: Huawei

Истината обаче е, че, трендът едва ли ще секне, докато продължаваме да даваме парите си за нов модел смартфон всяка година или дори през година.

Това стана доста ясно през последните няколко месеца, след като Apple пусна новите си немного впечатляващи телефони за доста впечатляващи цени - продажбите на компанията се сринаха за първи път от 15 години насам.

Дори новият iPhone XR, който уж трябва да е "бюджетен модел", струва 749 долара и не представлява атрактивна възможност за ъпгрейд.

Акциите на Apple падат, защото никой не иска нов iPhone

Никой не иска нов iPhone

Какви са причините за спада в продажби на Apple

В същото време телефони като OnePlus 6T ни показват, че е възможно да получим устройство, което е в крак с всички технологични тенденции за годината, само срещу 550 долара.

Снимка 398326

Източник: OnePlus

Тоест, проблемът не е в цената на новата технология, а в това, че се връзваме на нещата, които ни обясняват производителите, които дърпат конците.

Изводът - сега не е моментът да гледаме към новите смартфони на Samsung, Apple, Huawei, Google и LG, които упорито седят в ценовия сегмент от над 900 долара.

Huawei Mate смартфоните вдигат летвата за целия пазар

Huawei Mate вдига летвата за целия пазар

Поредното предизвикателство към Apple и Samsung от втория най-голям

Най-добрият вариант за всички ни е да стискаме стария си и немощен телефон още малко и да покажем, че отказваме "да ни цакат". 

Ако съдим по скоростта, с която се вдигнаха цените, предполагаме, че за период от около две години ще видим промяна в подхода от големите играчи в индустрията.