Приемаме слънцето за даденост и надали се замисляме за процесите, които се случват на звездата в центъра на Слънчевата система. Надяваме се по-често да ни огрява и топли, пазим се от все по-вредните му лъчи заради изтънелия озонов слой. Но това не е всичко, което трябва да знаем.

От последните снимки на Слънцето, направени и разпространени от NASA се вижда, че повърхността му е в един и същ цвят, без обичайните соларни петна.Те са с по-ниска температура и затова се отличават с по-тъмния си цвят. И така вече 16 последователни дни.

Това е признак, че звездата е достигнала минимума на своя естествен цикъл. Той е с продължителност 11 години, а в неговия край се наблюдава период, означен от учените като соларен минимум.

Соларни петна по повърхността на Слънцето

Източник: Facebook / NASA - National Aeronautics and Space Administration.jpg

Соларни петна по повърхността на Слънцето

Превключването между соларните цикли се случва при съвпадение между гравитационните полета на Слънцето, Юпитер и Венера. Явление, случващо се на 11.7 години, установили са немски учени.

Този път обаче соларният минимум малко подрани. Още през октомври миналата година космическата агенция засече първите следи за настъпването на този период, който вече е факт. И вместо през 2020, както се очакваше, настъпва през 2019.

При това явление се наблюдава намалена слънчева активност. Тя се свързва с редица неприятни ефекти върху магнитното поле и нашия живот.

Снимка 427867

Източник: iStock

Като започнем от магнитните бури, които влияят на по-чувствителните от нас и предизвикват неразположения. Освен това, са възможни смущения в техниката както на Земята, така и в открития Космос - сателитите. Може да се повлияе и на системите за въздушен контрол на авиацията.

Соларният минимум влияе и върху атмосферата на Земята, като се охлажда най-горния слой. Това води до по-ниски температури и различни климатични явления, на каквито сме свидетели в последните седмици.

Лятото, слънцето и храните, които ни предпазват от вредното му влияние

Храните, които ни предпазват от слънцето

Диета за топлите месеци

Сега поне си имат по-логично обяснение от това, че лятото отказва да дойде - просто "естественият механизъм за отопление" на Слънцето спира да работи за известно време. Но прогнозите на нова ледена епоха, която ще настъпи на земята, са доста преувеличени, смятат учените, цитирани от Daily Mail.