На нас може и все още да ни звучи странно, но насекомите се смятат за изключително хранителен и здравословен източник на хранителни вещества. Те са с високо съдържание на мазнини, протеини, витамини, фибри и минерали.

Inoveat, Лоран Вейе и менюто с насекоми на парижкия шеф-готвач

Хрупкави насекоми в гурме чинии

Това ли е бъдещето на кулинарията

Консумирани ежедневно от милиони хора на планетата, до този момент скакалците не бяха одобрени от Европейският регулаторен орган за човешка храна.

Новата стратегия на ЕС за селското стопанство обаче търси алтернативни източници на протеин, който може да улесни преминаването към по-устойчиво земеделие и хранене.

Снимка 553482

Източник: iStock

След сушените ларви на брашнения бръмбар и скакалците вече са добавени в списъка на ЕС на одобрени храни, предава Reuters. Очаква се скоро в списъка да бъде включен и домашния щурец. 

Европейската комисия съобщи, че скакалците ще се предлагат като лека закуска или съставка в хранителни продукти в сушена или замразена форма, както и на прах.

Хлебарките Diploptera punctate, протеиновите кристали и защо се смятат за суперхрана

Мляко от хлебарки - нова суперхрана

Каква е тайната

Европейският орган за безопасност на храните обяви, че възрастните насекоми от вида locusta migratoria са богати на протеини и са безопасни, въпреки че могат да предизвикат реакции при хора, алергични към ракообразни, акари и мекотели, пише информационната агнеция.