Пролетта официално дойде и слънцето вече все по-често ни радва. За съжаление, на мнозина от нас ни се налага да му се наслаждаваме само през прозорците, докато се трудим в офисите. И вероятно първата ни работа, когато ни огреят слънчевите лъчи, е да дръпнем щорите или пердетата.

Правим същото и когато прекарваме - по една или друга причина, слънчевите почивни дни у дома. Някои предпочитат напълно да изолират слънчевата светлина за сметка на изкуственото осветление в стаята. И това е голяма грешка, от която е добре да се откажем още сега. 

Снимка 414776

Източник: iStock

Според изследване на учените от Университета в Орегон, ако оставим слънчевата светлина щедро да огрява помещенията в дома и в офиса, това ще доведе до намаляване на броя бактерии, съдържащи се в прахта, която е навсякъде около нас. По този начин ще редуцираме и причинителите на дихателни проблеми.

До този извод се стига след проведен в три затворени помещения с контролиран климат научен експеримент. В едното в рамките на 90 дни е абсолютен мрак, във второто има ежедневен достъп на слънчева светлина, а в третото се разчита единствено на UV лампи. 

Снимка 414777

Източник: iStock

След края на трите месеца са взети проби от трите помещения, за да се изследва състава на натрупаната прах. И изводът е, че бактериите са с 12% по-склонни да се размножават в тъмни помещения. Само 6.8% от бактериите, изложени на слънчева светлина, са жизнеспособни, като при UV светлината този процент е 6.1, предава Reader's Digest.

Защо слънцето ни прави щастливи

Защо слънцето ни прави щастливи

И как пролетта ни усмихва

Бактериите, на които им е супер на тъмно, по-често се свързват с развитието на респираторни заболявания. Затова спокойно можем да кажем, че сме открили още една страхотна полза от слънчевата светлина за здравето ни.