Ако поне веднъж сме се оказва сред гората, заслушани в шумоленето на дърветата, вдишвайки дълбоко свежия въздух без телефон в ръка и без някой около себе си, който да ни разсейва - значи вече сме практикували "горско къпане".

Природните звуци, птичите песни, ромоленето на поток и как те ни помагат да се справим със стреса

Защо да слушаме ромоленето на поточе по-често

И какви ползи има за здравето ни

Оригиналният термин е shinrin-yoku и идва от Япония, където в началото на 80-те години на миналия век го измисля Японското министерство на земеделието, горите и риболова. Целта е да се стимулират хората да прекарват повече време в "попиване на атмосферата на гората".

Идеята е просто да останем насаме със себе си сред природата, а същинско къпане не е намесено, освен ако нямаме желание да направим и това в някой горски поток. Достатъчно е просто да се потопим в спокойствието на гората.

Снимка 598825

Източник: iStock

За бъде нашият shinrin-yoku истински, трябва да сме спазили няколко условия. Първо и най-важно - никакви електронни устройства. Второ препоръчително е да бъдем сами, за да може напълно да отпуснем мислите си и да практикуваме осъзнатост на случващото се около нас.

Снимка 591524

Източник: iStock

Това означава да усетим ветреца, да чуем шума на листата да се оставим на момента, в който се намираме, без да бързаме за следващия. Препоръчително е да се практикуваме "горско къпане" всеки ден по 20 минути, но колкото и време да му отделим, все ще е благотворно за здравето ни, поясняват от Travel Japan.