В началото на есента, малко след навлизането на електрическите тротинетки Lime и Bird в София, жители и гости на града имат нова възможност за алтернативно и по-екологично придвижване.

Услугата Shareascoot е вече активна. С нея можем да си наемем скутер и да стигнем докъдето искаме в рамките на града и околните населени места, като избегнем трафика. Забранено е карането по магистрала, а излизането извън зоната на ползване е възможно само с предварително разрешение.

В момента скутерите, които можем да вземем под наем, са 30 на брой. С увеличаването на бройката им ще се разшири и зоната, от която се взимат и оставят след употреба. Засега тя е ограничена до "широкия център". Паркирането в синя и зелена зона е безплатно.

Снимка 442108

Източник: Inter Partners

Как да си наемем скутер

За да го направим, трябва да свалим на смартфона си приложението Shareascoot от Google Play или App Store. То ни показва къде се намират най-близо паркираните скутери. Конкретни станции за паркиране няма.

Снимка 442265

Източник: Shareascoot

Регистрацията е безплатна, като за целта трябва да сме пълнолетни и да имаме свидетелство за управление на МПС. Необходимо е да въведем данните на банковата си карта, както и да качим снимка на личната си карта (от двете страни) и на шофьорската книжка.

Скутерите могат да се управляват с категория В или М. Приемат се и книжки, издадени в чужбина. Необходима е и снимка, която да качим в профила в приложението.

Колко ще платим

Shareascoot няма първоначална такса за отключване, а цената на минута е 29 стотинки. Паркирането също се таксува - по 9 стотинки на минута, независимо дали е в зоната за обслужване или не. Изразходеното гориво е включено в тази цена и не се плаща допълнително.

Lime, електрическите тротинетки под наем и какви са условията за ползването им в София

Ето как можем да си наемем електрическа тротинетка в София

Първата услуга за споделено ползване на електрически тротинетки у нас

Можем да си наемем мотопед и за 24 часа срещу сумата от 60 лева. Когато я достигнем с начисляване на минута, таксуването просто спира. Целодневният наем важи само за един нает скутер. Ако горивото му свърши през това време, зареждането е за наша сметка.