Шампанското е неизменна част от посрещането на новата година, както и от отбелязването на всякакви други тържествени поводи. Не всички са фенове на пенливата напитка, което е единственото ни обяснение внезапно да се окажем с преполовена бутилка, която трябва да бъде съхранена до другия ден.

Снимка 396054

Източник: iStock

Кои са най-добрите начини да запазим отвореното шампанско без да се разгазира? Ето няколко варианта.

Лъжица в гърлото на бутилката

Може да звучи като фантасмагория, но зад този трик има известна логика. Идеята е да поставим в гърлото лъжица - най-добре сребърна, след което да приберем бутилката в хладилника. Охладеният метал запазва въздуха в гърлото студен, което пък действа като своеобразна тапа, която не позволява мехурчетата да избягат.

Студ, лед и добро шампанско

Първо правило шампанското да не се разгазира - купуваме качествено такова. Второ правило - държим го добре охладено в шампаниера или най-обикновен широк съд, който сме напълнили с лед. Колкото по-топло е, толкова повече мехурчета излизат на повърхността.

Стреч фолио

Ако трикът с лъжицата не ни вдъхва доверие, можем да подходим по-традиционно. Увиваме гърлото на бутилката със стреч фолио и пристягаме с ластиче. Това е бърз метод да запазим шампанското, но за кратко време.

Херметическа тапа

В случай, че всичко нагоре ни се струва съмнително и наистина имаме страхотно шампанско, което си струва да запазим за ден-два, най-добре да се сдобием с херметическа тапа. Продават се в повечето хипермаркети и ни гарантират, че виното - газирано или не, няма да има досег с кислород, докато ние не решим.

Какво да правим с изветрялото шампанско

Какво да правим с изветрялото шампанско

Рецепти за разкрасяване