Докато по-голямата част от страните развиват политиките си по отношение на екология, технологии и човешки права, в света все още има държави, които се занимават с далеч по-маловажни въпроси, сякаш са изпаднали във вечна (и абсурдна) летаргия.

Смартфоните в Северна Корея и каква роля играят те в живота на хората там

Защо смартфоните в Северна Корея са като злато

Лишенията зад лукса да имаш смартфон в азиатската държава

Повечето новини от Северна Корея са свързани или с някое ново тестване на ядрени ракети, или с поредната странна забрана на управляващите.

Неотдавна лидерът Ким Чен-ун издаде закон, с който обяви, че притежанието на домашни кучета е незаконно, защото са "буржоазни", и нареди доброволното им предаване и/или принудителното им конфискуване.

Северна Корея, конфискуването на домашните кучета и използването им за храна

Когато домашните любимци се превърнат в храна

Новата идеята на Ким Чен-ун

И това е поредното "Ново 20" от азиатската страна, където местните могат само да си мечтаят за редица елементарни удобства, с които ние сме свикнали.

По-така прическа?! Забранено!

В Северна Корея полицаите могат директно да приберат всеки с по-креативна прическа, в смисъл - ако не отговаря на насоките, дадени от правителството.

Снимка 518238

Източник: iStock

Фризьорите и бръснарите спазват следните строги изисквания: косата при мъжете трябва да е над ушите, а лидерът Ким Чен-ун харесва най-много жените с дължина тип боб, до брадичката.

Чужденците пазаруват отделно

Чужденците пазаруват в специално предназначени за тях магазини, в които някои продукти на местните им се струват странни, а понякога са и забранени. Като с корекомите едно време.

The Climate Store, Felix и първият магазин, в който се плаща с CO2e валута

Първият магазин, в който се плаща с "въглеродна валута"

Как да пазим климата, докато пазаруваме

Има го и обратният вариант - туристите в Северна Корея нямат право да влизат в магазините, предназначени за корейските потребители.

Снимките - само с разрешение

Дори и да стигнем до Севера Корея, изживяването ни като туристи въобще няма да е пълно. Можем да снимаме само на определени за целта места и е абсурд да минем метър - неотлъчно ще ни следва водач, за да ни държи изкъсо през цялото време.

Забравете за снимките по тези места

Забравете за снимките по тези места

В Северна Корея всичко е забранено

Без вериги за бързо хранене

Ето едно правило, което на фона на останалите звучи една идея по-разумно - тук няма ресторанти за бързо хранене от типа на McDonald's, KFC или Burger King. Изключение прави само едно заведението на McDonald's, открито специално за Зимните Олимпийски игри в селището ПьонгЧанг през 2018 г.

Снимка 518240

Източник: iStock

Идеята е спокойно и без да се разсейваме от вносен джънк фууд, да опитаме, многократно, местния кулинарен продукт "кимчи" (различни видове ферментирали зеленчуци, подобни, но не съвсем, на нашата туршия).

Сокът от кисели краставички, махмурлукът, мускулните крампи, слънчевото изгаряне и за какво още помага той

Какво да правим със сока от киселите краставички

Защото той въобще не е за изхвърляне

Пътуванията - ограничени

За корейците почивката в чужбина е забранен плод. Международните полети са рядкост, с изключение на тези до Русия и Китай.

И не само - дори във вътрешността на страната пътуванията са проблем и изискват разрешение от правителството, дори и за посещение при роднини в най-близкия град.

Никаква кока-кола

Това е единственото място в света, където популярната в цял свят газирана напитка е строго забранена. Не ни се мисли за последствията, ако някой успее да вкара някое и друго кенче.

Снимка 518256

Източник: iStock

Международните разговори

Мобилните телефони са рядкост и с тях могат да се водят единствено разговори в страната. Всички обаждания до номера извън Северна Корея биват блокирани.

Медиите

Както знаем, новинарските медии в Северна Корея са под строг контрол на правителството. По-лошото е, че и в библиотеките не се намират стари издания, за да може управляващата комунистическа партия да променя идеите си по всяко време, тоест, всички доказателства са изтрити.

Снимка 518241

Източник: iStock

Автомобилите - рядкост

В Северна Корея автомобилите са необичайна гледка и отново предимно елитът може да си ги позволи. Велосипедите също не са по джоба на всеки и се продават главно в Пхенян.

Севернокорейският "интернет"

Думата "интернет" в Северна Корея е направо мръсна и, естествено, е смъртна заплаха за режима. Все пак, и корейците не са лишени напълно от този вид услуга, но тя отново е видоизменена от правителството.

Нарича се Kwamyong и предлага достъп до около пет хиляди сайта, разбира се, одобрени и следени от партията.

Дамските превръзки и тампони

Месечният цикъл по принцип не е приятен, а в азиатската държава допълнително усложняват положението на дамите. В тази азиатска страна тампоните и превръзките не са широко разпространени, ето защо за целта все още се използва предимно... плат. Без коментар.

Снимка 518239

Източник: iStock

Сините дънки

Тук и цветът на дънките е от огромно значение - синият е символ на западното влияние и местните го избягват с двеста.

На нас, туристите ни е простено, но не и ако решим да посетим паметниците на покойните лидери Ким Ир Сен и сина му Ким Чен Ир. Там не се влиза с дънки в синьо. Все пак, трябва да проявим уважение, уточняват от Tips and Tricks.